Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 464

Джордж Мартин

Първоначално повечето предположили, че Ръката е заповядал ареста им. След смъртта на сир Корвин в Долината регенти останали само лорд Роуан и Великият майстер Мункун. Това недоразумение траяло само няколко часа, защото същата вечер самият лорд Роуан се озовал в ареста при Рогарите. Нито пък Пръстите, уж защитниците на Ръката, направили нещо, за да го защитят. Когато сир Мервин Цветя влязъл в залите на съвета, за да арестува негово благородие, Тесарио Тигъра заповядал на хората си да стоят настрана. Единствената съпротива била предложена от скуайъра на лорд Роуан, когото бързо надвили. „Пощадете момчето“, замолил ги лорд Тадеус и те го направили… но Цветя отрязал едното ухо на момъка, за да го научи „да не оголва стомана на Кралската гвардия“.

Списъкът на хванатите и задържани за съд като заподозрени в измяна не свършил тук. Трима от братовчедите на лорд Роуан и един от племенниците му също били задържани, наред с четирийсет коняри, слуги и рицари на служба при него. Всички те били изненадани и се предали покорно. Но когато сир Амори Пийки се приближил към Твърдината на Мегор с дванайсет войници, заварил самия Визерис Таргариен на подвижния мост, с бойна брадва в ръка. „Беше тежка брадва, принцът — донякъде тъничко тринайсетгодишно момче — казва ни шутът Гъбата. — Човек се съмняваше, че младежът би могъл изобщо да вдигне брадвата, още по-малко да я размаха.“

— Ако сте дошли да вземете милейди съпругата ми, обърнете се и си вървете — казал младият принц, — защото няма да минете, докато стоя тук.

Сир Амори намерил тази проява на непокорство по-скоро за забавна, отколкото за заплашителна.

— Вашата лейди я искат за разпит във връзка с измяната на братята ѝ — казал той на принца.

— И кой е този, който я иска? — запитал принцът.

— Ръката на краля — отвърнал сир Амори.

— Лорд Роуан?

— Лорд Роуан беше свален от поста. Сир Марстън Води е новата Ръка на краля.

В този момент Егон III излязъл от портата на крепостта и застанал до брат си.

— Аз съм кралят — напомнил им Негова милост — и никога не съм избирал сир Марстън за своя Ръка.

Намесата на Егон стъписала сир Амори, казва ни Гъбата, но след миг колебание той казал:

— Ваша милост все още сте момче. Докато станете на възраст, ваше величество, верните ви лордове трябва да правят такива избори от ваше име. Сир Марстън беше избран от вашите регенти.