Читать «Огън и кръв» онлайн

Джордж Мартин

Джордж Р. Р. Мартин

Огън и кръв

История на дома Таргариен от Вестерос #1

На Ленор, Илиас, Андреа и Сид,

Слугите на планината

Огън и кръв

Което е история на кралете на Вестерос Таргариен

Първи том

От Егон I (Завоевателя)

до

Регентството на Егон III (Драконовата гибел)

От Архимайстер Джилдейн от цитаделата на Староград

(тук преписана от Джордж Р. Р. Мартин)

Завоеванието на Егон

Майстерите на Цитаделата, които пазят историите на Вестерос, са използвали Завоеванието на Егон като свой крайъгълен камък за миналите триста години. Раждания, смърти, битки и други събития са датирани или СЗ (След Завоеванието), или ПЗ (Преди Завоеванието).

Истинските схолари знаят, че такова датиране съвсем не е прецизно. Завоюването на Седемте кралства от Егон Таргариен не е станало в един ден. Повече от две години са минали между акостирането на Егон и неговото коронясване в Староград… и дори тогава Завоеванието е останало непълно, тъй като Дорн е останал непокорен. Спорадичните опити да се вкарат дорнците във владението продължили през цялото царуване на крал Егон и много след това при царуването на неговите синове, което прави невъзможно да се уточни точна крайна дата за Войните на Завоеванието.

Дори началната дата е въпрос на известно недоразумение. Мнозина приемат, погрешно, че управлението на крал Егон Първи Таргариен е започнало в деня, в който той дебаркира при устието на поток Черна вода, под трите хълма, където по-късно ще се издига градът Кралски чертог. Не е тъй. Денят на дебаркирането на Егон е бил честван от краля и неговите наследници, но Завоевателя всъщност е датирал началото на своето управление от деня, в който бил коронован и помазан в Звездната септа на Староград от Върховния септон на Вярата. Тази коронация е станала две години след Дебаркирането на Егон, много след като всичките три главни битки на Войните на Завоеванието се разиграват и спечелват. Така може да се види, че повечето действително завоевание на Егон е станало между втора и първа година ПЗ, Преди Завоеванието.

Таргариените били от чиста валирианска кръв, господари на дракони с древно родословие. Дванайсет години преди Ориста на Валирия (114 г. ПЗ) Енар Таргариен продал своите владения във Фрихолд и Земите на дългото лято и се преместил с всичките си жени, богатство, роби, дракони, братя и сестри, родственици и деца в Драконов камък, мрачна островна цитадела под една димяща планина в Тясното море.

На върха на своя възход Валирия била най-великият град в познатия свят, центърът на цивилизацията. Между бляскавите му стени четирийсет съперничещи домове се надпреварвали за власт и слава в двор и съвет, издигайки се и пропадайки в една безкрайна, подмолна, често пъти жестока борба за господство. Таргариените далеч не били най-могъщите от господарите на дракони и съперниците им видели в бягството им в Драконов камък акт на капитулация, страхливост. Но девицата дъщеря на лорд Енар, Денис, знайна за вечни времена след това като Денис Мечтателката, провидяла унищожението на Валирия от огън. И когато след дванайсет години дошла Ориста, Таргариените се оказали единствените оцелели господари на дракони.