Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 461

Джордж Мартин

В другия край на Долината междувременно пътят през планините се оказал далеч не толкова открит, колкото се предполагало. Войската на сир Робърт Роуан се оказала затънала в дълбоки снегове в по-високите проходи, забавила настъплението си до пълзене, а обозът непрекъснато попадал под атаките на диваците, обитаващи тези планини (потомци на Първите хора, изтласкани от Долината от андалите преди хиляди години). „Бяха скелети в кожи, въоръжени с каменни брадви и дървени криваци — казал по-късно Бен Блекууд, — но толкова гладни и толкова отчаяни, че не можеше да бъдат възпрени, колкото и много да убивахме.“ Скоро студът, снегът и нощните нападения започнали да взимат своята дан.

Високо в планините немислимото се случило една нощ, когато лорд Роуан и хората му се присвили около лагерните си огньове. В склона над пътя се виждало устието на пещера и десетина души се качили да видят дали може да им предложи подслон срещу вятъра. Костите, разпръснати около входа на пещерата, би трябвало да ги спрат, но те продължили навътре… и събудили дракон.

Шестнайсет души загинали и тройно повече претърпели изгаряния, преди разгневеният звяр да отлети и да избяга в планините с „една дрипава жена, вкопчена на гърба му“. Това било последното виждане на Крадеца на овце и неговата ездачка Коприви, записано в аналите на Вестерос… макар диваците от планините все още да разправят приказки за „огнена вещица“, която някога обитавала скрита долина, далече от всякакъв път или село. Един от най-дивите планински кланове започнал да я почита, според разказвачите; младежи доказвали храбростта си, като ѝ носели дарове и били признавани за мъже само когато се върнат с изгаряния, за да покажат, че са се изправяли пред драконовата жена в леговището ѝ.

Срещата с дракона не било последното премеждие, на което воинството на сир Робърт се натъкнало. Докато стигнат до Кървавата порта, една трета от тях загинали от дивашки нападения или умрели от студ или глад. Между мъртвите бил сир Робърт Роуан, премазан от канара, когато мъжете от клановете срутили половин планински склон върху колоната. След смъртта му командването поел Бен Блекууд Кървавия. Макар и все още на половин година до пълнолетието си, лорд Блекууд по това време имал военен опит колкото мъже четири пъти по-големи от него. При Кървавата порта, входа към Долината, оцелелите намерили храна, топлина и гостоприемство… но сир Джофри Арин, Рицарят на Кървавата порта и избраният наследник на лейди Джейни Арин, видял веднага, че преминаването било направило мъжете на Блекууд негодни за бой. Вместо помощ във войната му те щели да са бреме за него.

Докато боевете в Долината продължавали, обещанието на Лисенската пролет понесло друг тежък удар на стотици левги на юг, с почти едновременната кончина на Лисандро Великолепния в Лис и на неговия брат Дразенко в Слънчево копие. Макар помежду им да се простирало Тясното море, двамата Рогари умрели в рамките на един ден, и двамата при подозрителни обстоятелства. Дразенко издъхнал пръв, задавен до смърт с парче бекон. Лисандро се удавил, когато пищната му баржа потънала, докато го пренасяла от Благоуханната му градина до двореца му. Неколцина щели да настояват, че смъртта им била плод на нещастни злополуки, много повече приели съвпадането на кончините им по време като доказателство за заговор да бъде съборен домът Рогари. Широко разпространено било убеждението, че Безликите мъже на Браавос били отговорни за убийствата: никъде по широкия свят не било известно да съществуват по-изкусни наемни убийци от тях.