Читать «Огън и кръв» онлайн - страница 22

Джордж Мартин

Дали Ренис Таргариен е надживяла своя дракон остава предмет на спор. Според някои тя излетяла от седлото и се пребила, други казват, че била премазана под Мераксес в двора на замъка. Според някои описания кралицата преживяла падането на дракона си, но умряла с бавна смърт от изтезания в тъмниците на Ълър. Истинските обстоятелства на нейната кончина вероятно никога няма да бъдат известни, но Ренис Таргариен, сестра и съпруга на крал Егон Първи, загинала при Хелхолт в Дорн в десетата година след Завоеванието.

Следващите две години били годините на Драконовата ярост. Всеки замък в Дорн бил опожарен трижди, докато Балерион и Вхагар се връщали и се връщали отново. Пясъците около Хелхолт на места били разтопени на стъкло, толкова горещ бил огненият дъх на Балерион. Дорнските лордове били принудени да се крият, но и това не им спечелило безопасност. Лорд Фоулър, лорд Вайт, лейди Толанд и четирима последващи лордове на Хелхолт били убити един след друг, защото Железния трон предложил лордски откуп в злато за главата на всеки дорнски лорд. Само двама от убийците доживели да вземат наградите си обаче, а дорнците взели отплатата си, отплащайки с кръв за кръв. Лорд Конингтън от Грифоново гнездо бил убит, докато ловувал, лорд Мертинс на Мъгливи лес бил отровен с цялото му домакинство с буре дорнско вино, лорд Фел — удушен в един бардак в Кралски чертог.

Таргариените не били изключение. Кралят бил нападан три пъти и щял да загине в два от тези случаи, ако не била охраната му. На кралица Висения устроили засада една нощ в Кралски чертог. Двама от ескорта ѝ били убити, преди Висения да посече последния нападател с Тъмна сестра.

Най-позорният акт от този кървав век станал през 12 г. СЗ, когато Вил от Вил, Любовника на вдовици, пристигнал неканен на сватбата на сир Джон Каферен, наследник на Фавънтън, за Алис Оукхарт, дъщеря на лорда на Стари дъб. Пропуснати през задна врата от вероломен слуга, нападателите на Вил избили лорд Оукхарт и повечето гости, после накарали невястата да гледа, докато скопявали съпруга ѝ. След това един подир друг изнасилили лейди Алис и слугините ѝ, след което ги откарали и ги продали на някакъв мирски търговец на роби.