Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 282

Неизв.

Янаса най-накрая успя да я прикотка към по-близки отношения с Юсир, въпреки страховете на Ханани, че това може да разклати нейните позиции на неутрален съюзник, а не член на племето. Но не можеше иначе, понеже пустинните нощи бяха дълги и студени, а Ниджири се оказа прав - чуждото присъствие помагаше да позабравиш мъката. И така, тя започна да участва в племенните празненства и ритуали и дори взе едно момиченце - същото, което бе излекувала от треска преди време - за нещо като чирак. Детето не го биваше многомного в сънуването и никога нямаше да овладее друго в магията, освен най-елементарните сънни техники като добавка към основното

527

лечение с билки или нож. При все това, беше и много приятно отново да се заеме с нечие обучение.

По настояване на Янаса Ханани дори опита с един младеж, който на няколко пъти се бе натискал да и носи разни неща. Бе по-млад от нея, свенлив и със заекване много по-лошо от нейното. Не криеше, че я харесва. И тя го хареса, а поканата и да остане за през нощта го прати на седмото небе. Оказа се грешка. Техниката му бе напълно задоволителна - направи го с видим ентусиазъм, но след това у нея не се появи желание за втори път. Което направи разочарованието му още по-болезнено и за двамата. Почти щеше да се хване наново с него, когато проумя, че би било проява на неуважение. Момчето заслужаваше любовница, която наистина го иска.

И когато реши най-сетне да приложи тези разсъждения и към себе си, тя стигна до идеята да изпрати свитък в Гуджааре още по следващия вестоносец. Няколко четиридневия по-късно - почти година, след като го бе напуснала - в Мерик-рен-аферу пристигна Ванахомен.

*

Той не се развика. Не поиска обяснения. По-късно Ханани щеше да научи, че зад всичко това стоят Хендет, Унте, Янаса и Езак. Всички те бяха отказали до го заведат до лагера и, ако не обещае да се държи прилично. Той не бе достатъчно ядосан, за да обяви война и на шестте племена, макар да обмисли и тази възможност.

И сега седеше до Ханани върху ръба на терасата - двамата клатеха крака от трийсетина стъпки височина. Той блестеше в неотразимо великолепие с диадема от лапис, везани ръкавици до лактите и дълга до земята брокатена мантия. Тя носеше обикновена бежова роба, която я караше да се чувства като неугледна квачка край неговото пищно оперение.

528

Но гостът не преставаше да я наблюдава. Ханани не разбираше какво означава това.

- Съжалявам - каза тя най-накрая.

Той въздъхна.

- Бях много припрян и напорист. Аз трябва да моля за прошка.

Това я изненада, понеже не бе очаквала от него да се извинява въобще, особено точно по този повод. Ванахомен се навъси при вида на зяпналата и уста, а тя извърна лице, за да скрие усмивката си. Едва сега разбра колко и липсва мусенето му.