Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 28

Неизв.

Но месеците преминаха в години, тя съзря и най-накрая разбра, че суровостта на Мни-ини е само маска, скрила неговата далеч по-блага същност. Прекалено блага, смяташе днес Ханани - почти напълно лишена от безпристрастност и стоицизъм, каквито вярващите очакват от Слугите на Хананджа. Всяка обида към нея той приемаше като лично оскърбление, вечно се дразнеше на мудния ход на промените в Хетава, често забравяше всякакъв такт и изричаше неща, които вредяха на собственото му положение сред останалите Спътници. Вярно бе, че пълното отсъствие на ортодоксалност у него го правеше може би най-добрият учител за Ханани, но понякога и се струваше, че щеше да и е по-лесно да я кара с непреклонно строгия ментор от първите години, отколкото с прекалено грижовния и несдържан по-голям брат, в какъвто се бе превърнал той.

- Срещата с нея ще ми помогне да се почувствам подобре - заяви твърдо тя най-накрая. - Искам да науча повече, Мни-ини-братко. Искам да разбера кой е мъжът, починал заедно с Даю. Трябва да знам какво точно се случи. Иначе не ще намеря покой.

Мни-ини я загледа изпитателно. После въздъхна още веднъж и прокара ръка през своята особена, вълниста и мазна на вид коса.

- Хубаво. Отивай.

Тя скокна и направи няколко крачки, преди жрецът да възкликне:

60

- Ама веднага ли? Добре, добре, както и да е. Я тръгвай, да не взема да се разколебая. Само внимавай.

- Благодаря ти, Мни-ини-братко!

Той измърмори под нос нещо, което тя подозираше, че не е молитва.

Така Ханани напусна Залата на Лечителите, прекоси огромния вътрешен двор на Хетава и влезе в Залата на Благослова. Двама Чирак-Учители с натежали в ръце свитъци я погледнаха изпод вежди, когато пресякоха пътя и, и си зашушукаха нещо веднага, след като се отдалечиха достатъчно. Седнал на една площадка възрастен Пазител я изгледа с присвити очи, все едно и взема мярка. Тя му кимна и той също и кимна в отговор.

Не беше трудно за Ханани да прозре какво се крие зад множеството погледи, отправяни в нейна посока тази утрин. Когато се включи в молитвен танц призори, ги усети начаса забити в гърба си. В банята някои от другите чираци отклоняваха поглед от нейната голота с по-голяма показност от обикновено. Не всичките и събратя по Служение я смятаха за виновна за тази двойна смърт - това знаеше със сигурност. Но от погледите и шушукането ставаше ясно, че мнозина го вярват.

Ако така или иначе не се чувстваше достатъчно отвратително, тези погледи щяха да вземат своята дан. Само че нищо не можеше да я нарани повече от загубата на Даю.

Залата на Благослова и дари известно облекчение, понеже дежурните Лечители бяха до такава степен заети, че не можаха да и обърнат капка внимание. Опашката на просителите бе по-дълга от обичайното - надвишаваше два пъти тази на приносителите. Почти всеки от първата опашка имаше някакво видимо нараняване - счупена ръка, бинтована глава или крак. Още жертви на банбарското нападение, осъзна тя, освен обичайните пострадали по жътва или от градското ежедневие. Най-напред бяха приели тежко ранените като войника, лекуван от нея вчера. Днес имаше достатъчно време и магия за всички останали.