Читать «Нескопоското» онлайн - страница 245

Сергей Лукьяненко

— Но за това той би трябвало да е поне баронет — отбеляза кралят. — А баронет, с четвърт кръв на гном — това ще е нечувано събитие!

— Точно така — тъжно каза Трикс.

Кралят разпери ръце:

— Точно така! Аз ще предложа на баронет Паклус този пост.

— Тъкмо това ще помогне за по-добрите ни отношения с гномите — заяви министърът на тайната канцелария, промушвайки главата си между Тиана и Маркел. — Един вид знак на добра воля, сир.

Кралят бързо се обърна, но министърът вече беше изчезнал.

— Знак на добра воля ли? — повтори кралят. — Хм. Това не е лоша идея.

— И второ, ваше величество — каза Трикс. — Пътуващите актьори, трупата на господин Майхел…

— Аз обичам театъра — каза кралят. — Нека изнесат представление в двореца. Предполагам, че след кралската похвала всички наши аристократи ще започнат да ги канят в замъците си.

Трикс кимна с благодарност и си помисли, че Маркел Веселия може спокойно да бъде наречен Маркел Целесъобразния, тъй като имаше удивителното умение да награждава хората, без нищо да жертва.

— И трето? — попита Маркел.

— Това е всичко — сви рамене Трикс. — Трето няма.

— Не може така — намръщи се кралят. — Винаги има три желания. Това е традиция. Три изпитания, три задачи, три желания… Хайде, казвай.

Трикс помисли една секунда:

— Синът на вашия рицар, който преди няколко дена почина на пределна възраст, младият Кодар Арадан, мечтае да служи на ваше величество…

— О, нашият дълголетник все пак е напуснал този свят? — заинтересува се кралят. — А пък аз тъкмо се канех да изпратя там алхимици и лекари, за да изучат чудодейните свойства на тази местност… мислех си, че там може би има някакви минерални извори или някакви тайнствени треви, които удължават живота… Добре. Щом иска да служи — ще служи.

— Това е, ваше величество — облекчено каза Трикс.

— Поне нещичко за себе си — предложи кралят. — Би могъл да продължиш образованието си в академията по вълшебствата?

— По добре при господин Лапад… — неловко каза Трикс.

Радион Лапад се надигна и погледна към краля:

— Сир…

— Говори — кимна му кралят.

— Няма нужда Трикс Соийе да се обучава в академия — каза Лапад. — Аз заявявам официално, че този младеж премина последното си изпитание и от помощник стана вълшебник.

— А в какво се състоят изпитанията? — полюбопитства кралят.

— Ако човек прояви способности и интерес към магията — той става хвалач — започна да обяснява Лапад. — Ако съумее успешно да използва някакво вълшебство при решаването на някаква задача, минава на нивото на подавачите. Когато разбере, че в много от случаите не е задължително да използва магията, а да помисли и с помощта на ума си да реши задачата — той става помощник. А последната степен — от помощник към вълшебник е най-трудната. За да стане вълшебник, помощникът трябва…

— Разбрах! — възкликна кралят. — Да надмине учителя си! Да го победи в двубой или, както в този случай — да го спаси от беда!

Лапад се намръщи и каза кисело:

— Това е много красива версия, сир, но ако ставаше така, вълшебниците изобщо нямаше да си вземат ученици. На кого ще му хареса ученикът му да го срази или опозори? Не, сир. Помощникът става вълшебник, когато реши сложен проблем, използвайки едновременно и магията, и ума, който природата му е дарила, приложи ги съвместно, съразмерно и съгласувано. Аз смятам, че с това Трикс се справи великолепно.