Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 84

Ник Харкауей

— Тогава ще се постарая да дам каквото мога от себе си!

Мис Томас кима и продължава да описва другите две момичета и да пренебрегва напълно Еди. Не е изненадващо, а и тя не е притеснена. Видяла е искрата в очите на господина и знае, че той я е засякъл да я забелязва. Освен това по безизразната искреност на поведението му и постното му, невесело изражение съди, че този човек е извънредно обигран негодник. Такива като него не ходят да търсят добродетели из цялата страна. Тях могат да ги намерят навсякъде. Сродни грехопадения, от друга страна, си струва да се дирят и находките се затрудняват допълнително от това, че злото е склонно да се маскира, а добродетелта винаги ти се навира в очите.

— Казвам се — заяви дребният господин — Абел Джасмин. Служител съм в парламента на Негово Величество Джордж VI, който е, разбира се, нашият крал. Или поне предполагам, че е на всички ни. Има ли тук някой, който да не е поданик на Негово Величество?

Кикот. Дори мис Томас се кикоти. Не и Еди. Въпросът е съвсем разумен. Може да присъства ирландец или американец, или дори френски гражданин. Мистър Джасмин се усмихва и се навежда напред със сплетени пръсти.

— Прекрасно. Значи всички сме британци, а? И така, дами. Боя се, че стигнахме до най-трудния въпрос. Коя от вас наскоро е казвала абсолютно потресаваща лъжа? Мис Томас?

— Не — надуто отвръща мис Томас.

Още кикот. Никога, възразява Джесика Плант, тя дори е бродирала истината. (Което, разбира се, е въпиюща лъжа, но е извънредно глупава.) Холи Диксън признава, че е излъгала за болки в стомаха, за да избегне дежурството в кухнята. Мис Томас си вади бележка. Еди се усмихва и не казва нищо, но забелязва как погледът на мистър Джасмин незабавно се спира на лицето й.

— Няма ли измама в живота ви, мис Банистър? — пита той след малко.

— Ужасно срамно е — казва задъхано Еди. — Сигурно има някаква лъжа, честно. Но каквото ще да става — и го озарява с широка, празноглава усмивка, — не се сещам каква може да бъде, сър. Това ужасно зле ли е? — Гаси усмивката и трескавата паника и пресреща погледа му твърдо, поне колкото й е по силите. — Нали това имахте предвид, сър? Или търсите повече гняв при самия намек?

Мис Томас надава тихо гневно съскане и се готви да й се скара, но дребосъкът вдига ръце и се усмихва.

— Убеден съм, че улучихте десетката, мис Банистър! — Абел Джасмин свива рамене. — Хубаво. Добре дошли в „Наука 2“. Най-добре вървете си съберете вещите. Благодаря ви, мис Томас!

Еди запазва абсолютно празно изражение, сякаш че не е очаквала нищо по-малко, и забелязва, че Абел Джасмин вижда и това.

Ухаха, мисли си Еди Банистър със значително задоволство.

* * *

Позицията на Абел Джасмин е подкрепена от извънредно издигнати люде и макар че законите на Англия не могат да бъдат нарушавани просто ей така, действието им може по чудо да бъде ускорено. Еди Банистър се озовава в транзит още същия ден и настойничеството й — което никога не й е било главна грижа — е прехвърлено от мис Томас на набита жена на име Аманда Бейнс, която е асистент-директор на мистър Джасмин.