Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 43

Ник Харкауей

— Какво ще кажеш да те обявя за мой въображаем приятел?

…трябва ти момиче.

— Сигурно.

Полвинка.

— Какво?

Половината ти. В смисъл на онази, подходяща да си прекараш живота с нея.

— Наистина ми трябва.

Изгубил е нишката на разговора. Дениъл Спорк никога не е давал на Джо съвети за момичета. Може би собственият му катастрофален любовен живот го е спирал. Въображението на внука се колебае да слага в устата на дядо си мнение по въпроса…

Давай нататък.

Предмет: клампа или фитинг, с арматура, с размер като да прихване джунджурията и да й обръща страниците. Джо я докосва внимателно в крайчето и открива, че пръстът му залепва от статично електричество. Любопитен я чуква леко по страница от книгата. Да, страницата се обръща и, да, статичният заряд е изчезнал, когато отново отдръпва пръчката. Чуква по следващата страница и тя залепва. Премества я, полага я и зарядът изчезва. Хитро. Няма си представа как става номерът. Нещо в лоста навярно, който се търка в металната вътрешност. Умно: часовниковият механизъм няма да се повреди от статичния заряд, както става с електрониката. Малко почистване от време на време и даже няма да забележи какво става. Почти като кредо му е: правилният инструмент на правилното място.

Предмет: странна малка яйцевидна кутия или топка, гравирана наистина възхитително отвън, и то видимо на ръка. Спирален мотив, като галактика или рапан. Златната пропорция, но не вярвайте на всички щуротии, които ще прочетете за нея. Топката е много тежка за размера си. Освен ако не е направена от злато, вътре сигурно има или тежест, или маховик. Няма видим механизъм за отваряне, макар че има шев. Джо я върти в ръка. Нещо вътре издава тихо потракване, което опитното му ухо разпознава като знак за повреда. Не катастрофално лоша, но определено звучи като счупено.

Слага топката в гладката вдлъбнатина на работната си маса. На света има произволен брой предмети с кръгла, сферична или поне подобна форма и на повечето от тях не би трябвало да им се позволява да се търкалят наоколо. Известно време компанията, която снабдяваше работилницата със силно разяждаща киселина за почистване и гравиране, я носеше в контейнери с обло дъно, така че се налагаше да използваш техните доста скъпи щипци и реторти заедно с киселината. Отровата — евтинджос, противоотровата — цяла гвинея. Е, така или иначе — топката се намества удобно в кухината. Джо се протяга, вслушва в изпукванията в гръбнака и раменете си, след това се навежда отново над масата.

Трябва да си взема свестен стол. Непременно трябва да си взема свестен стол. Да, както и половин дузина други неща, които не мога да си позволя.

Предмет: джаджата с неизвестно предназначение. Инструмент за развинтване на магически винтове и отваряне на ключалки, чието съществуване за момента не сме оценили. Вещ, изработена със специфична цел. Обект с предназначение. Странна на вид джаджа с дръжка в единия край и необичайна, усукана примка, оплетена около нея досущ като приличен на кошница предпазител на стара дуелистка шпага. Джо драматично размахва джаджата, след това спира. Също като топката, и този обект е изненадващо тежък.