Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 304

Ник Харкауей

Хон Дон пристига след миг с питиетата им.

— Здрасти, Хон Дон! — радва се Джо.

— Здрасти, Хесус, стари приятелю — казва Хон Дон високо и кима на треперещия епископ. — Ехо, Ваше Преосвещенство, познавате ли се с Хесус, звучи ми като ваш човек, нали, с такова име, но то, разбира се, се среща много често в Испания, откъдето е той… — и стрелва с предупредителен поглед Джо и Поли.

— Да, наистина, дук Хесус от Санта Мирабела — и съм сигурен, че не съм срещал контесата, това несъмнено сте вие, колко се радвам наистина… — Междувременно оставя питиетата и докато прегръща госта си, се озовава достатъчно близо да изръмжи:

— Какво, по дяволите, правиш тук, малък лайноглавец такъв?

Джо Спорк се усмихва ангелски и изважда цветна снимка, на която се вижда опасната полароидна поза.

— Затварям страницата, Дон. Нося радост за цялото човечество. Семейните ми имоти може да лежат в руини, но наследството на баща ми е в мен. Знам, че ще се почувстваш облекчен да чуеш, че всичко е непокътнато и на безопасно място… Има нещо, което той винаги е желал да притежаваш, но смъртта го отнесе… — Джо се усмихва на епископа, който е открил обезкучен и неудобен на вид диван в ъгъла, и му махва. — Трябва да кажа: „Отче наш, милостив и могъщи, ти, който го отнесе към справедливата му награда“, о, Ваше Превъзходителство, много се радвам да се запознаем, аз съм Хесус де ла Кастиля ди Манчего ди Рьоха ди Санта Мирабела, а това е милата ми съпруга, Поли-Амора, привет от августейшия двор на Испания! Да, привет на вас и семейството ви, нека има много деца в съпружеска клетва и да люлеят небесната люлка с възпроизводството си!

След този изблик се обръща отново към Хон Дон sotto voce и на лицето му внезапно е изписан абсолютен хлад, сянка от дните и нощите в малката стаичка в „Щастливите декари“. — Тъй значи, целият си мой, дърт пръч такъв, иначе жена ти ще бъде нещастна до последния си час, чу ли ме? Понеже първият ти проблем ще бъде да й обясниш какво правиш с две момичета от хора в „Розовия папагал“ и това ще е нищо — абсолютно нищо — в сравнение с чудото, което ще настане, когато стане ясно в чия дневна си бил и кой те е издал, по-точно аз, в момента най-търсеният човек във Великобритания, ще разровят и найдребните подробности от живота ти и ще го прецакат така, както и моя. И понеже нищо няма да открият за мен (което само ще ги направи по-подозрителни) и без съмнение има няколко замразени яйца, които предпочиташ да не се покажат, след това, ако не съм мъртъв, ще дойда в дома ти като пречистващ огън и ще те покося така, както никога не са те покосявали, кажи алелуя!

Той размахва ръце високо във въздуха и се усмихва на епископа, който кима доброжелателно и се скрива зад „Файненшънъл таймс“. Хон Дон го гледа гневно.

— Какво искаш?

— Адреси, Доналд. Имена и места. Искам да знам за живота и любовта на един дебелак и един слабак, достойни представители на сивата зона на славните ни правителствени служби. Също така изисквам да използвам някой от по-уединените ти… не, нека разширим изискването и да речем „звукоизолирани“… имоти. Смятам, че имаш няколко на границата на Хемпстед Хийт, които са идеални за целта. Ще поговорим за това in camera. Е, разбрахме ли се за основното?