Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 26

Ник Харкауей

Джо като цяло избягва да се среща с Били по делови задачи. От време на време излизат из града, хапват заедно, пийват по нещо. Били е нагъл и смущаващ — и следователно е точно човекът, способен да принуди мрачния Джо Спорк да си прекара добре, та дори и да приказва с жени, които смята за привлекателни. Тяхното приятелство е от онзи сорт с висока трайност, при все полагането на минимални грижи и липсата на очевидни общи точки. Поизбараният Били да си поръчва на развеселено скандализираната сервитьорка поредната бутилка… това за Джо е част от пейзажа — странен и познат, и в крайна сметка незаменим.

Били в ролята си на дилър на антики е по-притеснително явление, фрашкано със сложни въпроси за неясна законност върху движима собственост и освободени от данък задачки в брой — но в този случай Джо е бил достатъчно глупав да вдигне телефона, без първо да провери кой се обажда, Били му е замазал очите и в резултат: седи в тази мазна дупка и пие гъст портокалов чай. Урок по параноя в действие, но без да свършва зле накрая, понеже Джо трябва да си признае, че в момента има дребни парични проблеми и Били Френд — когато не се опитва да му продаде кученце или да го убеди да вземе участие в някаква съмнителна схема, включваща латвийски агенции за модели — е добър източник на благодатно заплатени трудови взаимоотношения, както и искрен, макар и бая щурав стар другар.

— Що за договорче? — пита внимателно Джо.

— Ами, Джоузеф… — Били много обича да се изказва официално, когато ти се мазни, — това е… и в същото време, като разбираш, съвършено не е — защото това е многозначителен и странен предмет, труден за опознаване и е бая сложен, което е причината да се замисля за твоя милост… Това е, както ти би могъл да го наречеш без страх от непосредствено противоречие, макар и в същото време без да изразяваш най-пълната истина… ами, джунджурия. От разпродажба.

„От разпродажба“ ще рече, най-вероятно гепсана. Но всъщност, като оставим настрана крадените антики и свалките с дъщерите на провинциалните кръчмари, Били Френд е член с добро положение на Почетното и издръжливо братство на оплаквачите — което ще рече, че е погребален агент. Което го поставя в много добро положение да се натъква на разпродажби още преди началото на същинското продаване. Но Джо не приема автоматично, че Били наистина купува вещи от опечалените, понеже в едно от многото си други професионални превъплъщения приятелят му е търсач на ценни вещи на свободна практика за нуждите на обирджиите в Лондон и околните графства.

— Сума джунджурии си имам, Били — увещава го Джо. — Може да се каже, че животът ми е затънал в джунджурии. С какво твоята се различава от тези на всички други?