Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 230

Ник Харкауей

Еди се втренчва в пътника. Предпазливо прикрива лицето си, а паниката и гневът кипят в нея.

Невъзможно!

Но тя вече не използва тази дума — отдавна е научила цената й.

XII

Бззззииииииияаоооооооуууу;

Не точно чиста душа;

В плен

Мърсър Крадъл стои в дневната на сестра си с извънредно ценна и по всяка вероятност изумително опасна златна пчела в едната ръка и бръмчи на глас. Това е дефектната пчела, която Джо получи от Тед Шолт, разбира се, понеже другите са напуснали кошера и летят насам-натам, като предизвикват вълнения по широкия свят. Мърсър държи тварта между палеца и показалеца си и чрез демонстрация и звукови ефекти плюс окуражения от време на време се опитва да я убеди да излети.

Мърсър не е започнал този научен експеримент веднага след като е видял малката колекция трофеи, които Джо и сестра му донесоха от склада край реката. Първоначалното му предложение е пчелата да бъде прибрана и снимана на рентген, ЯМР и електронен микроскоп, докато не разкрие всичките си тайни. Джо Спорк е отбелязал, че тези опции изискват оборудване, с което не разполагат, и Поли Крадъл е предположила, че нападение върху пчелата може да я провокира, в реултат на което Мърсър моментално е застанал нащрек, а на Джо е било разрешено да огледа пациента, докато адвокатът се навърта наоколо с масивно чукче, което Поли навремето е използвала за забиването на железните винкели в стените на дома си.

Тъй като пчелата остава кротка и всъщност доста досад но инертна, Мърсър постепенно изоставя предпазливостта Първо прилага метода на много колебливото сръчкване, нанесено с молив, държан в изпъната ръка — в случай че пчелата се обърне на зла машина на смъртта пред очите му. Когато това не довежда до реакция, той я бута здраво с тъпия край на молива и тя пада. Мърсър духва върху нея. Крещи й, убеждава я, спори с нея и й се кара. Накрая я докосва с показалец и когато тя си остава невзривила се и незомбирана, просто я вдига и я тръска. Джо възразява, че тя е деликатен уред, и Мърсър се заклева да не я настъпва или запраща в стената, но е отказал да я предаде за по-подробен оглед с помощта на бижутерската лупа. Именно в този момент адвокатът започва опита си да обучи пчелата посредством личен пример и Поли Крадъл, миг преди това готова да посочи, че Джо е специалистът по странните автомати, изпада във вцепенено мълчание при вида на брат си, който се върти из стаята с пчелата в протегнатата си длан и бръмчи с устни.

— Бззззииииииияаоооооооуууу! — заключава Мърсър възбудено и се взира в пчелата с обнадеждената гордост на нов баща. Чува се тихият отглас на кихащ отвън на улицата човек и шумоленето на листа по тротоара в малката леха до вратата на къщата.