Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 118

Ник Харкауей

— Разбира се, Родни.

— Благодаря ти, Арвин.

— Аз ти благодаря, Родни.

— Нека започнем тогава. Чудя се, мистър Спорк, дали бихте могли да ми кажете само едно…?

— Вие бихте могли да ми кажете кои сте, по дяволите. Не сте от проклетия логанфийлдски музей, това поне е ясно.

— О, мили Боже. Не. Нека кажем, че сме въплъщението на неприятна нужда на глобалната действителност, специфично загрижена за добруването на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. И да допълним, че за наше удобство въпросите ще ги задавам аз. Също така бих желал да напомня, че не сте задържан от полицията. Обичайните правила, както твърде често ги описват в популярните телевизионни програми, не важат. Ние не сме орган на правосъдието. Занимаваме се с оцеляването. В този смисъл ще разберете, когато казвам, че не бива да се опитвате да „ползвате петата поправка“. Кралството вече не признава правото ви на мълчание, да знаете. Защитаваме бъдещето на нацията, а не съвестта й. Намирам това за благородно… — мистър Титуисъл се усмихва извинително и после, щом колата спира на светофар, се вглежда през прозореца към малка орда тийнейджърки в мрежести ризи, които крещят и подскачат нагоре-надолу. След малко продължава:

— Да речем, че ви попитам „Какво е Разбиращата машина“? Какво ще ми отговорите?

— Нямам представа.

— А ако се наложи да гадаете?

— Устройство, което кара хората да разбират?

Родни Титуисъл тихичко се засмива:

— Което заключихте от употребата на израза „разбираща“. Наистина. Е, мистър Спорк, в този смисъл сте на прав път. Наистина е устройство и определено на мен лично ми изкарва ангелите. Разкажете ми вместо това за Магическия кошер от Уиститиел.

— За него пък откъде знаете?

Родни Титуисъл въздъхва.

— Съвсем скоро, мистър Спорк, всички ще знаят за него.

— Защо? Че това е просто автомат. И бездруго какво обшо има тази работа с Били?

Джо отново вижда трупа на Били под чаршафа, надушва смрадта в стаята и преглъща жлъчка.

— Всички ще знаят, защото всички ще видят. В началото пчелите ще обиколят света. Ще пробудят още кошери. Устройството е предвидено така, че да опаше планетата. Ще има… да ги наречем ли избухвания?… по време на които машината ще функционира на най-ниското си ниво там, където са концентрирани рояците. След това, когато всички те заемат позиция, тя ще се активира. Консервативно бих преценил, че малко след това три до четири милиона души ще умрат просто вследствие от човешката си природа. Убийства и тъй нататък. Ако машината премине на втори и трети етап, както ги разбирам — а ви гарантирам, че първоначалната цел на устройството определено не е тази, — нивото на смъртност ще скочи драстично. В най-лошия случай то се доближава до сто процента от световната популация. Така че нали разбирате защо изпитвам известно нежелание да пропусна тази вест покрай ушите си? Погледнато ретроспективно, следваше да разглобим уреда още преди години, но правителствата така мразят да изхвърлят разни неща, особено ако са опасни. Да сте чували случайно, че от думата „ретроспекция“ може да се образува и прилагателно? Да речем „Джошуа Джоузеф Спорк е ретроспективен — той е човек, който се учи от грешките си“. Във всеки случай, мистър Спорк, кошерът не е само играчка на пружина. Той е изумително сложна напредничава технология и е толкова добре пазена тайна, че който знае за него, не може да разбере принципа му на действие, а не би могло да си позволим да научат за него хората, способни да разгадаят този принцип. Уредът напълно променя правилата. И следователно в много отношения може да се нарече и бомба с часовников механизъм. Именно това представлява Разбиращата машина, за която споменах по-рано. Ние сме, така да се каже, малко нервни по повод предстоящите след скорошното й активиране събития. Така че трябва да ви запитам: как да я изключим отново?