Читать «Малкият Никола̀ тръгва пак на училище» онлайн - страница 16

Рьоне Госини

У дома зачаках татко, който излиза по-късно от службата си, отколкото аз от училище, само дето той няма домашни, и когато си дойде, му казах:

— Татко, ще ми дадеш ли парички да ида на кино утре?

— Ти донесе нула по граматика тая седмица, Никола̀ — рече ми татко, — и вече ти казах, че няма да ходиш на никакво кино.

— Хайде бе, татко! — примолих се. — Хайде бе, татко!

— Излишно е да хленчиш, Никола̀ — каза татко. — Утре ще си останеш вкъщи да се упражняваш по граматика. Не искам да имам неук син, който не отбира бъкел. Един ден ще ми благодариш.

— Ако ми дадеш парички, ще ти благодаря още отсега — рекох.

— Стига, Никола̀! — отсече татко. — Няма да съм вечно тук да ти давам пари. Някой ден ще трябва сам да ги печелиш. И ако си неук, няма да можеш никога да идеш на кино.

Поплаках малко, колкото да пробвам, обаче не мина.

— Стига! — кресна татко. — Пък и искам да вечерям рано и да слушам след това радиото на спокойствие!

Сега вече се нацупих.

След вечеря татко се курдиса до радиото. Има едно предаване — той адски си пада по него, — в което един господин, дето вика и приказва много, въобще доста е забавен, задава въпроси на други господа, които приказват много по-малко. Когато господинът, на когото са задали въпроса, отговори, всичко живо взема да крещи и той печели. Тогава може да си иде със сума ти пари, дето му ги дават, или да остане и господинът, който му е задал въпроса, му задава още един. Ако господинът, дал верен отговор, пак отговори, му дават два пъти повече пари и хората крещят два пъти по-силно. Ако ли пък не отговори, господинът, който задава въпросите, се умърлушва и изобщо не му дава пари, а от публиката се чува: „Уааааа!“

Въпросната вечер господинът, дето беше по радиото, отговаряше на всичките въпроси и господинът, дето много приказва, и татко останаха извънредно доволни.

— Страхотен е — каза татко. — Този със сигурност е имал добри оценки в училище, нали, Никола̀?

Отговорих с половин уста, понеже още бях напушен. Така си е, няма какво, но не е справедливо в края на краищата! Веднъж да дават филм, който ми харесва в киното, защо да нямам право да ида? Винаги е така — всеки път, щом искам нещо, ми го забраняват. Някой ден ще се махна от къщи и горчиво ще съжаляват за мен, ще казват: „Колко жалко, че не дадохме парички на Никола̀ да иде на кино.“ Да не говорим, че имах нула по граматика, обаче пък по четене имах 14, много съм силен по четене, ей, и ако обещая да залягам по граматика следващата седмица, може татко да ми даде парички за кино, а пък ако мога да ида да гледам филма, обещавам да залягам адски.

— Я кажи, татко… — рекох.

— Млъкни, Никола̀ — викна татко, — остави ме да слушам радио.

— Господине — рече господинът от радиото, — играете за един милион и двайсет и четири хиляди стари франка: един прочут герой от роман е роден в Люпиак. Кой е бил той? Кои са датите на раждането и на смъртта му? Къде се е споминал?