Читать «Лейди Полунощ» онлайн - страница 25

Касандра Клеър

- La bella durmiente - каза Кристина. Спящата красавица. -Нe си спомням обаче приказката да беше толкова тъжна, а Принцът - така съкрушен. - Тя погледна към Ема. - Джулиън тъжно момче ли е?

-Не - отвърна Ема, слушайки я само с половин ухо. Не беше влизала в стаята на Джулс, откакто бе заминал. Изглежда, че не беше разтребил, преди да тръгне - по пода имаше дрехи, недовършени скици бяха разпилени върху бюрото, на нощното шкафче стоеше чаша, в която вероятно бe имало кафе, превърнало се отдавна в плесен. - Не е депресиран или нещо такова.

- Да си депресиран, не е същото като да си тъжен - отбеляза Кристина.

Ала Ема не искаше да си представя Джулиън тъжен, не и сега, не и когато толкова скоро щеше да си бъде вкъщи. Тъй като минаваше полунощ, строго погледнато, той щеше да се прибере на следващия ден. По тялото й пробяга тръпка на вълнение и облекчение.

- Ела. - Тя излезе от стаята и се отправи към отсрещната стая, следвана от Кристина. Сложи ръка върху затворената нрата - дървена, както останалите. Тя бе олющена, сякаш много отдавна никой не я бе чистил или полирал. - Това е стаята на Марк.

Всички ловци на сенки знаеха името на Марк Блекторн. Наполовина нефилим, наполовина елф, той бе отвлечен през Тъмната война и бе станал част от Дивия лов, най-сви-репите от елфическата раса; онези, които веднъж в месеца препускаха по небето, плячкосваха от хората, отиваха там, където имаше битки, и се хранеха със страх и смърт като смъртоносни ястреби.

Марк винаги бе имал нежна душа. Ема се запита дали все още е такъв.

- Марк Блекторн е част от причината да дойда тук - призна Кристина малко срамежливо. - Открай време си мечтая един ден да допринеса за сключването на по-добро споразумение от Студения мир. Нещо по-справедливо спрямо долноземците и онези ловци на сенки, които ги обичат.

Очите на Ема се разшириха.

- Нямах представа. Никога не си го споменавала.

Кристина махна с ръка.

- Ти сподели нещо с мен. Сподели семейство Блекторн. Реших, че би трябвало и аз да споделя нещо с теб.

- Радвам се, че си тук - импулсивно каза Ема и Кристина се изчерви. - Дори и да е било отчасти заради Марк. И дори да не ми кажеш нищо друго за подбудите си.

Кристина сви рамене.

- Харесвам Лос Анджелис. - Тя се усмихна лукаво на Ема. -Сигурна ли си, че не си в настроение за скапани филми и сладолед?

Ема си пое дълбоко дъх. Спомни си как веднъж Джулиън й беше казал, че когато всичко започнело да му идва твърде много, си представял как заключва някои ситуации и чувства в една кутия. „Прибери ги настрани - казал бе той - и те няма да те тревожат. Вече ги няма."

Ема си представи как събира спомените си за трупа в уличката, за Себастиан Моргенстърн и Клейва, скъсването с Камерън, нуждата й от отговори, гнева, който изпитваше към света заради смъртта на родителите си, и нетърпението отново да види Джулиън и останалите и ги заключва в една кутия. Представи си как прибира кутията някъде, където лесно да може да я открие и отново да я отвори.