Читать «Лейди Полунощ» онлайн - страница 23

Касандра Клеър

Образът върху пода на преддверието на Института беше възпоменателен паметник. Когато Себастиан Моргенстърн и неговата елфическа войска бяха нахлули в Института, подът бе застлан с обикновен мрамор. Когато децата на семейство Блекторн се завърнаха в Института след края на Тъмната война, стаята, в която бяха загинали толкова много ловци на сенки, вече не беше такава, каквато я помнеха. Камъните, върху които бе пролята нефилимска кръв, бяха махнати, сменени с мозайката, възпоменаваща падналите.

Всеки път когато я прекосяваше, Ема си спомняше за родителите си и за бащата на Джулиън. Не че имаше нещо против - не искаше да забрави.

- Когато каза, че ги няма и все пак са тук, Артър ли имаше предвид? - попита Кристина, докато се взираше замислено в Ангела.

- Определено не. - Артър Блекторн оглавяваше Института в Лос Анджелис, или поне това бе официалното му занимание. В действителност той беше класицист, обсебен от митологията на Рим и Древна Гърция, и прекарваше дните си, затворен на тавана с парчета стара керамика, разпадащи се книги и безкрайни есета и монографии. Ема не помнеше да го е виждала да проявява активен интерес към какъвто и да било нефилимски въпрос. Откакто Кристина бе пристигнала в Института, случаите, в които го бяха виждали, се брояха на пръстите на едната ръка. - Макар да съм впечатлена, че помниш, че живее тук.

Кристина направи физиономия.

- Недей да гримасничиш. Това накърнява драматичния ми момент. Искам драматичният ми момент да си остане ненакърнен.

- Какъв драматичен момент? Защо ме доведе тук, когато искам да взема душ и да си сменя дрехите? Освен това се нуждая от кафе.

- Ти винаги се нуждаеш от кафе - заяви Ема и пое по коридора към другото крило на Института.

Кристина измърмори нещо неодобрително на испански, но въпреки това я последва - очевидно любопитството й беше по-силно. Ема се обърна с лице към нея и тръгна заднешком, превръщайки се в екскурзовод.

- И така. По-голямата част от семейството е в южното крило - започна тя. - Първа спирка: стаята на Тави.

Стаята на Октавиан Блекторн беше отворена - едва седемгодишен, той не държеше на личното си пространство. Ема надникна вътре и Кристина направи същото с озадачено изражение на лицето. В стаята имаше малко легло със завивка на ярки райета, къща за игра, висока почти колкото Ема, и палатка, пълна с книги и играчки.

- Тави има кошмари - обясни тя. - Понякога Джулиън идва и спи в палатката заедно с него.

Кристина се усмихна.

- Майка ми правеше същото с мен, когато бях малка.

Следващата стая бе на Друзила. Дру бе на тринайсет години и обсебена от филмите на ужасите. Подът беше осеян с книги за тях и за серийни убийци. Стените бяха черни, афиши за стари хорър филми закриваха прозорците.