Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 574

Ласе Браун

~ ~ ~ ~ ~

Турма (turma, мн. ч. turmae) – римска бойна единица в конницата, състояща се от 32 конници. Дванайсет турми съставляват една ala (крило) от 384 конници – тактическата единица, използвана в големи битки.

~ ~ ~ ~ ~

Фанийска хартия – извънредно здрава хартия, произвеждана в древни времена в град Фанум, Централна Италия. През Средновековието изработката ѝ става специалитет на град Фабриано, където се произвежда и в днешно време.

~ ~ ~ ~ ~

Фасциниране (очароване, омагьосване) – терминът произлиза от латинската дума fascinum, която означава фалос. Следователно "фасциниращата", т.е. очарователната личност е просто човек, който привлича голям брой последователи, точно както изкуствените фалоси, които са носени по време на религиозни шествия в древни времена като символ на живота.

~ ~ ~ ~ ~

Фасцинум (fascinum) – латинската дума за фалос, образа на пениса. В Рим са произвеждани огромни количества изкуствени фалоси, най-вече като малки златни или бронзови амулети, или в различни размери за украса на домовете и улиците. Големи фасцини, направени от хартия или туф (вулканична скала, характерна за Централна Италия) са носени по улиците в шествия по време на различни празници.

~ ~ ~ ~ ~

Фасция, фасции (fascis, мн. ч. fasces) – римски символ на власт, направен от сноп дълги пръчки, завързани с червена лента. Съвременният италиански диктатор Бенито Мусолини "заема" този прочут древен римски символ и го превръща в символ на своята Национална фашистка партия; терминът става синоним на "фашист". Днес две големи фасции могат да се видят на стената зад мястото на изказващия се в Конгреса на САЩ. Те символизират силата на обединението, тъй като единичната пръчка може да бъде строшена, докато снопът пръчки ще остане цял.

~ ~ ~ ~ ~

Фелатрикс (fellatrix) – мъж или жена, извършващ прекрасно фелацио.

~ ~ ~ ~ ~

Фелацио (fellatio) – латинска дума, означаваща акта на орална любов, правена на мъж. Фелациото се състои от целуване, лизане или смучене на мъжкия полов орган със страст и любов, както и поемането навътре в устата, за да може мъжът да почувства "проникването" в сърцето и душата на жената (или на другия мъж).

~ ~ ~ ~ ~

Финикийци – древна и могъща нация от мореплаватели и търговци, населяваща първоначално територията на днешен Ливан. Винаги пазели неутралитет по отношение на всякакви военни конфликти и имали прекрасни взаимоотношения с Рим, който високо ценял огромните им познания и ценните им услуги като опитни бизнесмени и мореплаватели.

~ ~ ~ ~ ~

Флоренция (Florentia) – процъфтяващата – днешният град Флоренция, Тоскана.

~ ~ ~ ~ ~

Форум (forum) – площад, място за срещи. Открито пространство, заобиклено от обществени сгради и магазини. Римският форум (Forum Romanum) е с дължина 230 метра и 45 метра широк; той е "затворен" между Виа Сакра (Свещения път) и Виа Нова (Новия път). Форум Романум е центърът на римския обществен живот. Сред другите сгради тук се намират и сградата на сената (Курията на Хостидий – Curia Hostilia), комицията (comitia – мястото за срещи на плебса, част от което е рострата (rostra) – ораторската трибуна), Атриумът на Веста (домът на весталките девици), храмът на Кастор и Полукс, Домус Публика ("общественият дом" – домът на понтифекс максимуса) и няколко базилики.