Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 573

Ласе Браун

~ ~ ~ ~ ~

Тога (toga) – само римските граждани носят тоги. Тогите са правени от лека вълна и имали особена (овална) форма, за да могат по-лесно да се увиват и драпират около тялото на човека, като оставят дясната ръка непокрита, а лявата – свободна за движение. Мъжът, облечен в тога, не носел препаска или други долни дрехи. Има много видове тоги. От обикновената бяла тога – тога вирилис (toga virilis – буквално мъжка тога) до различните раирани или пурпурни тоги, носени от конниците, авгурите или сенаторите и магистратите съгласно строго определени правила. Калигула е първият император, който носи великолепни, направени по източен модел бели или пурпурни тоги, бродирани със злато – нещо, което било новост сред римляните.

~ ~ ~ ~ ~

Тоскана – прочут регион в днешна Западно-централна Италия, наричан преди Етрурия, разположен северно от Лациум, областта на Рим. Столицата на Тоскана е Флоренция, най-великият град на изкуствата в Италия, където се е зародил Ренесансът.

~ ~ ~ ~ ~

Тосканско море – част от Средиземно море, намиращо се между западния бряг на Италия и островите Корсика, Сардиния и Сицилия. Днес се нарича Тиренско море.

~ ~ ~ ~ ~

Тракиец, тракийски стил – Тракия е по това време регион от Балканския полуостров, североизточно от Гърция, но в много по-големи мащаби от днешния регион. Гладиаторите, които се бият в тракийски стил, са въоръжени с малък кръгъл щит и извит като коса меч.

~ ~ ~ ~ ~

Транстибър (Transtiberim) – много населен плебейски квартал в Рим, разположен на западния бряг на река Тибър, извън границите на помериума.

~ ~ ~ ~ ~

Триклиниум (triclinium) – три лекти (кушетки, на които се поляга по време на вечеря) поставени в традиционните стаи за гости в римските къщи, трапезария.

~ ~ ~ ~ ~

Тулианум (Tullianum) – малък затвор, намиращ се близо до рострата. В Рим никой не е осъждан на затвор за някакво време. Има малки затвори само за задържане на престъпниците за кратко време, преди да бъдат предадени на съдебните власти. Обикновените престъпления в Рим са нещо много рядко. Повечето престъпления – като държавна измяна, заговори или злоупотреби с обществени средства – са политически по своя характер. Присъдите за обикновените престъпления са най-вече публични бичувания. Престъпниците чужденци могат да бъдат дадени за храна на лъвовете на арената. Неверните роби могат да бъдат разпъвани от господарите си. Римските граждани не могат да бъдат осъдени на смърт от никой съдия, но могат да бъдат убити от всекиго, ако са записани в проскрипциите от диктатора или императора. Най-тежките присъди за римските граждани са пращането в изгнание на повече от 600 километра извън границите на Рим и конфискуването на имуществото им.

Да бъдеш изхвърлен от столицата, е ужасяваща перспектива за всеки римлянин.

~ ~ ~ ~ ~

Туника (tunica) – широко разпространена част от облеклото на всеки мъж и жена в целия Средиземноморски регион. Римските туники са доста свободни дрехи, препасани с връв. Мъжките туники са с дължина до коленете, женските стигат до глезените. Тъй като туниките са доста семпло облекло, през имперския период в Рим жените започват да носят върху тях по-специални рокли, изящно ушити, с характерната за Рим грижа за детайлите.