Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 576

Ласе Браун

~ ~ ~ ~ ~

Хиеродули (hyerodulae) – посветени храмови гръцки проститутки, предлагащи безплатни сексуални услуги на чужденци. В прочутия храм на Афродита в Коринт, Гърция, 1200 хиеродули били винаги на разположение на мъжете от всички класи. Тези уважавани храмови проститутки са подарявани на храма за определен период от време от знатни гръцки семейства, за да спечелят благоволението на боговете и богините на любовта и секса.

~ ~ ~ ~ ~

Хитон – къса гръцка туника. Мъжете я носят с дължина до коленете, жените – по-къса, като днешните минижупи.

~ ~ ~ ~ ~

Цезари – името, давано на всички римски императори в чест на първия от прочутите римски управници, великия Гай Юлий Цезар, покорителя на галите, доживотния диктатор.

~ ~ ~ ~ ~

Цензор (censor) – най-значимият от римските магистрати. Никой не може да придобие тази титла, ако преди това не е бил консул. Цензорите не притежават империум (върховна военна власт) и следователно не са удостоени с правото да бъдат съпровождани от ликтори (свитата на консулите), но носят пурпурна тога – toga purpurea – за да бъдат разпознавани по улиците. Те отговарят за поддържането и регулирането на членовете на сената и на конническото съсловие (ordo equester). Задължението на цензорите не е било да "цензурират" някого чрез цензура, както правят днешните "цензори". Цензорите провеждат ценз (census), което означава, че проверяват финансовото състояние на желаещите да станат сенатори и конници – те не могат да станат или да останат такива, ако актуалното им състояние не било 300000 сестерции за конник и 400000 за сенатор.

Съвременното значение на думата "цензор" произлиза от омразния Катон Цензор, подъл римски плебей (234-149 г. пр. н. е.), който бил на тази длъжност дълго време и затрупвал съвременниците си с досадните си моралистични речи. Той бил водач на особено гласовитото малцинство от самодоволни, консервативни политици, нарекли се "добрите", които се противопоставяли на елинистичната култура, разпространявана от Сципионовия род, най-прочутите патриции от времето на Катон, начело на които бил Сципион Африкански. Този велик римски пълководец, консул и герой, окончателно побеждава Ханибал при Зама (днешен Тунис, Северна Африка) през 202 г. пр. н. е., с което слага край на Втората Пуническа война и така Картаген вече не е пречка за експанзията на Рим в Средиземно море.