Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 572

Ласе Браун

~ ~ ~ ~ ~

Субвеста (subvesta, мн. ч. subvestae) – дрехи, носещи се под туниките.

~ ~ ~ ~ ~

Сублигариа (subligaria) – военни, груби, ленени долни дрехи, носещи се под панталоните.

~ ~ ~ ~ ~

Субсито (subsito) – вид игра на зарове, която се играе с ашици, направени от човешки или овчи кости.

~ ~ ~ ~ ~

Субура – известен квартал на Рим. През 64 г. по време на царуването на император Нерон Субура става жертва на огромен пожар и е почти напълно разрушен. Нерон е наклеветен, че е организирал пожара и "е свирел на лира, докато Рим горял." Няма никакви исторически сведения и за двете лъжи, вероятно измислени по-късно от християните, за да злепоставят римския император и свободните нрави на обществото, почитащо гръко-римските богове ѝ богини. По времето на Нерон в Рим на практика не е имало християни. Когато избухва пожарът, хората започват да търсят изкупителна жертва и обвиняват една група евреи и други чужденци, че са го причинили. Вероятно в гнева си са линчували неколцина от тях. Историята обаче за това как Нерон осъдил огромно количество християни на смърт заради пожара е абсолютна лъжа.

~ ~ ~ ~ ~

Сфинтрии (sphintriae) – сексуални перверзници, най-вече занимаващи се с копрология (сексуално удоволствие, свързано с екскременти), некрофилия (сексуални контакти с мъртъвци) и публични сексуални изяви.

~ ~ ~ ~ ~

Табулариум (Tabularium) – хранилището на архивите и законите; стара груба сграда, намираща се средата на стълбата, водеща от форума до храма на Юнона Монета, който бил изграден на мястото на римския монетен двор (там се сечали монетите – от лат дума moneta– в най-различни форми и стойности за нуждите на цялата Римска империя).

~ ~ ~ ~ ~

Тайски момичета – независимо от факта, че Китай не е бил завладял днешния Тайланд по времето на Калигула, а и в следващите няколко столетия, и независимо от убеждението на някои историци, че процъфтяващата търговия между Рим, Индия и Китай е била ограничена само до ценни предмети и материални стоки, не може да има никакво съмнение, че естественият инстинкт за пътуване е тласнал някои хора да пътуват между двете велики цивилизации и да вземат със себе си млади робини в замяна на благата и протекцията на Римската империя.

Тайя, страната наричана днес Тайланд, не е споменавана в западните исторически книги, но определено е съществувала и преди китайското нашествие. Тамошните момичета едва ли са били много различни от днешните, като се има предвид, че будизмът е започнал да се разпространява из цяла Индия около 500 г. пр. н. е. и е достигнал Югоизточна Азия няколко столетия преди времето на Калигула. Следователно две тайски момичета биха могли да бъдат доведени и продадени в робство в Рим, за да радват новите си господари с прочутите си масажи "тяло в тяло".