Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 580

Ласе Браун

~ ~ ~ ~ ~

Юнона Луцина (Juno Lucina) – персонификация на Юнона, съпругата на Юпитер, наричана Хера от гърците. Храмът на Юнона Луцина се намирал на хълма Циспий, в него се помещавали архивите с регистрите за ражданията на римските граждани и обществена библиотека.

~ ~ ~ ~ ~

Юнона Монета (Juno Moneta) – друга персонификация на Юнона. Храмът на Юнона Монета бил изграден на мястото на римския монетен двор, където били сечени монети – от латинската дума moneta – в различни форми и метални сплави за нуждите на цялата Римска империя.

~ ~ ~ ~ ~

Юнона Регина (Juno Regina) – друга персонификация на Юнона. В този си образ е представяна като царицата (regina) на Олимп.

~ ~ ~ ~ ~

Юпитер (Jupiter) – Зевс в гръцката митология. Глава на 12-те богове и богини на Олимп, Зевс праща дъждовете, ветровете, гръмотевиците и светкавиците; използва оръжието си – мълниите – срещу враговете си или срещу обикновени смъртни, нарушили свещения си обет.

К Р А Й

Бележки под линия

1

Има се предвид град Византия, съществувал от около 660 г. пр. Хр. На мястото на по-късния Константинопол (дн. Истанбул). По неговото име по-късно Източната Римска империя е наречена Византия (през IV в.). – Б. ред.

2

Тук и по-нататък авторът включва много по-късно творили учени, като пригажда имената им към уж латинско звучене. В случая става дума за американския химик Линъс Чарлс Полинг. – Б. ред.

3

Имат се предвид учените Франсис Хари Комптън Крик, британски молекулярен биолог, и Джеймс Дюи Уотсън, американски биохимик, автори на модела на двойната спирала на ДНК, лауреати на Нобелова награда. – Б. ред.

4

Обвиненията, че Нерон е свирил на лира, докато Рим е горял, би трябвало да се отхвърлят като исторически необоснована и напълно неверни. Както в много други градове по света, и там понякога са избухвали огнени бедствия без очевидна причина, затова са се търсили изкупителни жертви. Докато Нерон гледал с болка пожарите в Субура, групи разгневени граждани обвинили някакви чужденци в подпалвачество и ги убили, преди градската кохорта да се намеси и да възстанови реда.

5

"Това е една малка стъпка за човека, но голям скок за човечеството" – думи на първия човек, стъпил на луната, Нийл Армстронг. – Б. пр.

6

Тук авторът греши. В пантеона на римските богове името му е Феб. – Б. ред.

7

Не е ясно откъде авторът е взел това име на божеството. Според гръцката в римската митология трите граници са: Аглая, Ефросина, Талия. – Б. пр.

8

Авторът бърка – баща на Деянира е калидонският цар Ойней. – Б. пр.

9

Произведението е изготвено специално за MailBooks. – PanJoro