Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 29

Ласе Браун

– Никой не може да ме откъсне от конете, повярвайте ми, Муций – заяви Ладиса с абсолютна увереност.

– Ами конят, с който спечелихте победа пред очите на императора? – попита Муций, който хвърляше по един поглед към мястото, където изчезна Ромул, в очакване на завръщането му. – Продава ли се?

– Боя се, че не, приятелю. Златен чар ми служи прекрасно от три години и е спечелил всичките си надбягвания в Британия и галските провинции – обясни тя гордо. – След триумфа му миналата седмица в Рим в най-важното състезание в света баща ми го пенсионира и го прати в Британия. Скоро ще започне да се качва върху кобилите ни и да създава великолепни малки жребчета.

Изкикоти се, след това вдигна тост за Златен чар с Муций и останалите наоколо.

– Чух, че императорът говорел за ездата ви с огромно възхищение – подхвърли Муций небрежно, просто за да провели реакциите ѝ. Тя се изчерви. Аха! – помисли си византиецът, смущава се дори когато мисли за него. Зачуди се дали идеята за брака е на Калигула или на баща ѝ, крал Тюдор. Но дори и да е на баща ѝ, Калигула сигурно е проявил някакъв извратен интерес към нея, иначе никога нямаше да приеме да се оженят.

Муций продължи да я разпитва за конете и надбягванията ѝ. Междувременно гледаше как Никия и Зине се приближават към масивните телохранителки на Лейди. Момичетата му ги заговориха, но двете руси бритки, една глава по-високи от гъркините, не откъсваха очи от Лейди и не отговаряха, вдървени като истукани. След малко се появи и Ромул и кимна на Муций отдалеч.

– Нека ви разкрия една тайна, ваше височество – каза Муций и с това започна атаката срещу целомъдрието ѝ. – Притежавам най-фантастичния жребец, който някога сте виждали.

– О, нима? – попита Ладиса скептично. – Как му е името?

– Инцитатус.

– Инцитатус? Никога не съм чувала за него.

Муций намигна на ездачите. Те погледнаха Лейди с престорена изненада от невежеството ѝ относно римските коне шампиони. Сводникът хвърли поглед зад Лейди и видя, че двете телохранителки вече гримасничат като идиотки и се мятат в ръцете на Никия и Зине.

– Инцитатус е спечелил двайсет и пет надбягвания за три години, след това, също като Златен чар, се оттегли от състезания – продължи Муций сериозен като змия, дебнеща мишка.

Ездачите потвърдиха и Ладиса им повярва, без да има ни най-малка представа, че зад гърба ѝ момичетата на Муций нежно избутват телохранителките ѝ през тежките завеси и ги отстраняват от сцената.

– Инцитатус се е превърнал в най-продуктивния жребец на света. Никоя кобила не може да му устои – продължи Муций с ясното съзнание, че неговите момичета са изпълнили своята част от плана.

– Къде го държите? – попита Ладиса, като едвам прикриваше любопитството си.

– Тук, в конюшните на Ромул – отвърна Муций.

– О, това е интересно – отбеляза бритката и бедрата ѝ леко потрепнаха на пейката, което византиецът отчете като знак за сексуална възбуда.

– Днес успешно възкачи няколко кобили тук, в Рим, и моите коняри ще го отведат в Етрурия (днешна Тоскана) преди да се съмне – съобщи Муций половината истина.