Читать «Лейди КАЛИГУЛА» онлайн - страница 28

Ласе Браун

– Помогни ми, Муций! Моята домина нареди да наглеждам Лейди, а не мога да го правя, ако тези мъже ми досаждат.

Византиецът каза на тримата да я оставят на мира. След това заедно с Октавия обърна очи към Ладиса, която все още седеше на масата си, потънала в разговори за конни надбягвания с ездачите. Той забеляза, че Теренция пълни чашите им с бира.

– И какво очаква Друзила да разбереш за Лейди? – попита Муций.

– Ами може да се напие и да извърши някакви глупости...

– И твоята домина ще е доволна, ако тя се изложи с простотии? – попита хитрият сводник, който от самото начало бе разбрал, че тайният годеник на Ладиса е именно Калигула, и беше напълно наясно какво рискува Друзила, ако Лейди се окаже подходяща да стане следващата императрица на Рим.

– Така мисля... – отвърна Октавия. – Но Лейди има две едри бритски девойки охранителки с брадви в коланите. Виждаш ли как са се облегнали на стената зад нейната маса?

– Разбира се. Не свалят очи от нея и дори я придружават до латрината от време на време, като ходи да изпикае всичката тази бира, която поглъща цяла нощ.

– Да... И аз го забелязах – въздъхна Октавия.

В ума на Муций бързо се зароди план. Даде знак на две от момичетата си Никия и Зине, будни на вид гръцки порне (обикновени проститутки, които работят по договор със сводник или съдържател на бордей), да се приближат и им каза нещо на византийски диалект, което Октавия не разбра. Двете гъркинчета закимаха, докато Муций им обясняваше, след това тръгнаха през таверната. Сводникът бързо повика един от робите си, добре сложен млад мъж от Галация (регион в римската Мала Азия, в днешна Турция) и му заповяда да пази Октавия.

– Какво си намислил? – попита робинята на Друзила, като видя как двете куртизанки на Муций се отправят към Ромул.

– Остани тук с моя галациец. Аз ще поговоря с нея.

Октавия проследи с поглед как Муций се приближава към Ромул и момичетата и тръгва с тях към кухнята. Когато сводникът се върна, нагласи шапката си, проправи си път с лакти през тълпата и заговори Ладиса.

– Благородна принцесо – поде Муций и се поклони. – Казвам се Муций Регулат. И съм собственик на коне.

Някои от ездачите, които знаеха с какво се занимава византиецът, потиснаха смеха си, но се направиха на ударени, за да видят каква шега за сметка Ладиса е намислил.

– Приятно ми е да се запознаем, Муций – каза Лейди на латински с очарователен бритски акцент. – Всички любители на коне са ми приятели.

По говора си личеше, че е доста подпийнала, но поведението ѝ бе изискано и приятно, въпреки многобройните пинти бира, които бе изпила с останалите ездачи през последните два часа.

– Имах удоволствието да ви гледам на първото надбягва не в Циркус Максимус миналата седмица. Вие сте превъзходна ездачка.

– О, благодаря, Муций – отвърна бритската принцеса и подаде лявата си ръка, за да я целуне.

– Ще яздите ли и след сватбата? – попита той. Ладиса обясни, че в брачния ѝ контракт с римския ѝ годеник са постигнали споразумение да се включи клауза, която ѝ позволява да язди веднъж на месец поне една година, освен ако не забременее.