Читать «Компютрите не спорят» онлайн - страница 5

Гордън Диксън

ДО: Кабинета на съдия Алегзандър Дж. Макдайвът

Драги Джак,

ОТНОСНО: Обвинителен акт № 456789. Жертвата в този случай на отвличане очевидно е била убита.

Поради странната липса на основна информация за убиеца и неговата жертва, както и поради възрастта на жертвата, започва да ми намирисва на разчистени сметки между гангстерски банди. Това е само за твое сведение. Не ме цитирай. Аз, обаче, оставам с впечатление, че името на този Стивънсън — жертвата — смътно ми напомня нещо. Не е изключено да е от шайките, които върлуват по Източния бряг, тъй като не знам защо предизвиква в мен някакви асоциации с пирати — може би контрабандистите от нюйоркските докове — и със заровена плячка.

Но, както вече споменах, всичко това са разсъждения само за твое лично ползване.

При всякаква нужда от помощ…

Твой,

Тони Малагаси

Отдел „Досиета“

МАЙКЪЛ Р. РЕЙНОЛДС

Адвокат Уотър Стрийт № 49 Чикаго, Илинойс 8 юни 198… г.

Драги Тим,

За съжаление нямам възможност да дойда на риболов. Възложена ми е служебната защита на някакъв човек, който утре ще бъде съден по обвинение в отвличане.

При други обстоятелства щях да направя опит да се откача и Макдайвът, който води делото, сигурно щеше да ме освободи. Но това е най-шантавия случай, за който някога си чувал.

Обвиняемият по делото очевидно е бил не само подведен под отговорност, но и признат за виновен в резултат на цяла комична поредица от грешки, толкова много на брой, че не мога да ги изброя тук. Той не само, че не е виновен, ами разполага и с най-добрите възможни основания за завеждане на дело срещу управата на един от най-големите книголюбителски клубове тук, в Чикаго. И аз нямам нищо против да се заема с този случай.

Направо звучи невероятно — но се оказва дяволски възможно, като се замислиш, в тази наша епоха на документация водена от машини, — съвсем невинен човек да изпадне в такова положение.

Сигурно всичко ще приключи бързо. Поисках да се видя с Макдайвът преди започването на делото и просто ще трябва да му обясня ситуацията. После на спокойствие ще можем да обсъдим искът за обезщетение на моя освободен клиент.

Да идем на риба другата неделя, а?

Твой,

Майк

МАЙКЪЛ Р. РЕЙНОЛДС

Адвокат Уотър Стрийт № 49 Чикаго, Илинойс 10 юни 198… г.

Драги Тим,

Пиша ти съвсем набързо.

Не се очертава ходене на риба и другата неделя. Съжалявам.

Просто няма да повярваш. Моят без никакво съмнение невинен като агънце клиент току-що беше осъден на смърт за предумишленото убийство на отвлечената от него жертва.

Да, обясних цялата история на Макдайвът. А когато той ми обясни своето положение, направо щях да падна от стола.

Проблемът не е в това, че не го убедих. Отне ми по-малко от три минути, за да му докажа, че моят клиент изобщо не е трябвало да влиза между стените на щатския затвор и за секунда. Но — обърни внимание — Макдайвът не можел да направи абсолютно нищо!

Работата е там, че моят човек вече бил признат за виновен въз основа на данните предоставени от компютъра. При липсата на протокол от воден процес — а такъв, разбира се, изобщо не е имало (но в момента нямам право да ти обяснявам това) — съдията бил принуден да се съобразява с наличната информация. А в случай с вече признат за виновен престъпник, единственият законен избор на Макдайвът бил между присъдите за доживотен затвор и смърт.

Щом жертвата на отвличането е починала, законът изисква задължителна смъртна присъда. Според нововъведените постановления за срока на обжалване, който благодарение на компютъризирането на цялата система е съкратен, за да се избегне протакането и да се намалят душевните терзания на осъдените, разполагам с пет дни, в които да подам молба за обжалване и десет дни за нейното удовлетворяване.

Сам разбираш, че нямам намерение да си губя времето с обжалване. Смятам да се обърна направо към губернатора за помилване — след което ще разнищим до дъно този фарс. Макдайвът вече писа на губернатора и му обясни, че присъдата му е била абсурдна, но не е имал никакъв избор. И двамата сме на мнение, че трябва да получим помилване в съвсем кратък срок.

Тогава гледай как ще ги наредя…

И ще идем на риба.

Всичко най-хубаво,

Майк