Читать «Картбланш» онлайн - страница 22

Джефри Дивър

— Представѝ ми доклада си, 007.

Бонд подреди мислите си. М. не понасяше обърканите разкази и многословието. „Ммм“ и „ъъъ“ бяха неприемливи като изказване на очевидното. Бонд разказа по същество какво се е случило в Нови Сад и добави:

— В Сърбия намерих някои неща, от които може да извлечем детайли. В момента Фили ги анализира и проучва опасния материал във влака.

— Фили?

Бонд си спомни, че М. не обича използването на прякори, въпреки че самият той беше наричан с такъв от всички в организацията.

— Офелия Мейдънстоун — обясни Бонд. — Свръзката от МИ6. Ако може да се открие нещо, тя ще го изрови.

— Прикритието ти в Сърбия?

— Работих по лъжливи улики. Шефовете в БИА в Белград знаеха, че съм от ГМР и каква беше мисията ми, но казахме на двамата им оперативни агенти, че съм от мироопазващите сили на ООН. Наложи се да спомена за Ной и Инцидента в петък, в случай че агентите на БИА попаднат на нещо, което се отнася до тях. Но онова, което Ирландеца е изтръгнал от по-младия сърбин, не е било компрометиращо.

— Скотланд Ярд и МИ5 се питат за влака в Нови Сад. Мислиш ли, че Инцидент 20 е саботирането на железопътната линия там? И че Сърбия е била генерална репетиция?

— И аз се питам същото, сър. Но подобна операция би изисквала много репетиции. Освен това партньорът на Ирландеца нагласи дерайлирането за около три минути. Нашите железопътни линии са много по-сложни от релсовия път на товарен влак в земеделска Сърбия.

М. повдигна едната си рунтава вежда, вероятно оспорвайки твърдението.

— Прав си. Не прилича на прелюдия към Инцидент 20.

— Бих искал веднага да се върна в Станция „У“, сър. Ще вляза през Унгария и ще проведа операция по намирането и предаването на Ирландеца. Ще взема двама агенти 00. Ще открием камиона, който той открадна. Ще бъде трудно, но…

М. поклати глава, докато се облягаше назад на протрития си трон.

— Изглежда е станала издънка, 007. И ти си замесен.

— Каквото и да твърдят от Белград, младият агент, който умря…

М. нетърпеливо махна с ръка.

— Да, да, разбира се, че случилото се е по тяхна вина. В това няма съмнение. Обясненията са признак на слабост, 007. Не знам защо го правиш.

— Съжалявам, сър.

— Говоря за нещо друго. Снощи в Челтнам са успели да получат сателитен образ на камиона, с който Ирландеца е избягал.

— Отлично, сър.

Проследяващото приложение на телефона на Бонд очевидно беше свършило работа. Но намръщването на М. му подсказа, че радостта му е преждевременна.

— На двайсет и пет километра южно от Нови Сад камионът е спрял и Ирландеца се е прехвърлил на хеликоптер. Не е имал регистрация или идентификация, но БПКС му направиха МАСИНТ профил.