Читать «Картбланш» онлайн - страница 24

Джефри Дивър

Приемливо отричане…

МИ5 имаше огромни възможности за разследване и наблюдение, но не разполагаше с властта да арестува и тактически офицери, докато Трето управление я притежаваше. Организацията беше потайна и уединена, с факири по високите технологии, бюрократи и бивши здравеняци от Специалните военновъздушни сили и Специалните сили в Кралската флота плюс сериозна огнева мощ. Бонд беше смаян от наскорошния им успех в разбиването на терористични клетки в Олдъм, Лийдс и Лондон.

М. го гледаше равнодушно.

— Знам, че си свикнал да имаш картбланш да изпълняваш мисиите така, както намериш за добре, 007. Притежаваш независима жилка, която ти послужи добре в миналото. — Генералният директор му хвърли мрачен поглед. — Повечето пъти. Но в родината пълномощията ти са ограничени. Значително. Ясен ли съм?

— Да, сър.

Вече нямам картбланш — ядосано си помисли Бонд, а по-скоро carte grise.

М. го погледна строго.

— Има и усложнение. Конференцията по сигурността.

— Конференция по сигурността?

— Не си чел бюлетина на Уайтхол? — раздразнено попита М.

Не, Бонд не беше прочел административното съобщение за вътрешните правителствени въпроси.

— Съжалявам, сър.

М. стисна челюсти.

— В Обединеното кралство имаме тринайсет агенции по сигурността. Може би дори и повече от тази сутрин. Шефовете на МИ5, МИ6, Агенцията по тежката организирана престъпност, Обединеният център за анализ на тероризма, Антитерористичната полиция, Отбранителната разузнавателна агенция, цялата пасмина, включително аз, ще бъдем затворени в Уайтхол три дни по-късно през седмицата. А, ЦРУ и някои приятели от Европа също ще присъстват. Ще има брифинги за Исламабад, Пхенян, Венесуела, Пекин и Джакарта. И вероятно ще дойде и някой млад анализатор с очила като на Хари Потър, който ще се перчи с теорията си, че чеченските бунтовници са отговорни за избухването на проклетия вулкан в Исландия. Всичко това е адски досадно. М. въздъхна. Няма да имаш връзка с мен. Главният координатор ще ръководи операцията по Инцидент 20.

— Добре, сър. Ще координирам действията си него.

— Залавяй се със случая, 007, и не забравяй, че действаш в Обединеното кралство. Представи си, че си в страна, в която никога не си бил. И това означава да бъдеш дипломатичен с туземците, за бога.

Девета глава

— Гледката е много неприятна, сър. Сигурен ли сте, че искате да го видите? — попита бригадирът.

— Да, незабавно — отговори мъжът.

— Добре тогава. Ще ви закарам.

— Кой друг знае?

— Само отговорникът на смяната и младежът, който го намери. Човекът погледна шефа си и добави: — Те ще си мълчат, ако това искате.

Северан Хидт не отговори.

Двамата мъже излязоха от товарното помещение на старата главна сграда и тръгнаха под облачното и прашно небе към близкия паркинг. Качиха се на миниван, украсен с емблемата на „Зелена инициатива“. Името на фирмата беше написано върху рисунка на изящен зелен лист. Хидт не даваше пет пари за дизайна, който му се струваше подигравателно моден, но му бяха казали, че изображението е оценено високо от фокусни групи и е подходящо за връзките с обществеността. (Пфу, обществеността — бе отговорил той с прикрито презрение и без желание да го одобри.)