Читать «Картбланш» онлайн - страница 198

Джефри Дивър

— Да, чудесно. Ще прегледам всичко, което взехме от централата на Хидт. Ще ти се обадя пак, щом приключа. Ще информирам и М.

Те затвориха и Бонд започна да разглежда документите за „Геена“ на голямото бюро в кабинет, осигурен от Джордан. Поколеба се, а после, чувствайки се глупаво, нахлузи сините ръкавици и реши, че те поне ще бъдат забавна история за приятеля му Рони Валънс от лондонската полиция. Валънс обичаше да казва, че от Бонд би станало ужасен детектив, като се има предвид, че предпочита да бие или да застрелва извършителите, вместо да събира доказателства, за да ги види в затвора.

Той прелиства документи почти час. Накрая, когато се почувства достатъчно информиран, за да обсъжда положението, телефонира в Лондон.

— Тук е кошмар, 007 — дрезгаво каза М. — Онзи тъпак от Трето управление е натиснал много голям бутон. Целият Уайтхол е затворен. Даунинг Стрийт също. Ако има нещо, което жълтата преса обожава, това е международна среща по сигурността, отменена заради проклета заплаха за сигурността.

— Безпочвена ли беше?

Бонд бе убеден, че Йорк е мястото на атаката, но това не означаваше, че Лондон не е в риск, както беше казал на Танър по време на обаждането по сателитния телефон от кабинета на Джесика Барнс.

— Нищо. „Зелена инициатива“ има и легитимна страна, разбира се. Инженерите на фирмата работеха с полицията, за да се уверят, че тунелите за изнасяне на отпадъци около Уайтхол са безопасни. Нямаше опасна радиация, нито експлозиви или фойерверки.

— Ами Озбърн-Смит?

— Без значение.

Бонд не разбра дали думите се отнасят за човека или означават, че не си заслужава да се обсъжда съдбата му.

— А сега, какво става там, 007? Искам подробности.

Бонд обясни първо за смъртта на Хидт и ареста на тримата му главни партньори. Описа бягството на Дън и плана си да изпълни заповед от второ ниво на проекта от неделя, която все още беше в сила, за задържането и предаването на властите на Ирландеца, когато го намерят.

След това разказа за „Геена“ — как Хидт е крадял и събирал класифицирана информация, изнудването и насилственото изтръгване на пари, и добави големите градове, където предимно е действал.

— Лондон, Москва, Париж, Токио, Ню Йорк и Мумбай. Имал е и по-малки филиали в Белград, Вашингтон, Тайпе и Сидни.

За миг настъпи мълчание и Бонд си представи как М. дъвче крайчеца на пурата си, докато възприема информацията.

— Адски хитро — да извлече всичко това от отпадъци — отбеляза Адмирала.

— Хидт каза, че никой не забелязва боклукчиите, и това е вярно. Те са невидими. Навсякъде са и пак не ги виждаш.

— И аз си мислех същото вчера — засмя се М. и после стана сериозен. — Какво препоръчваш, 007?

— Бих накарал хората от посолствата ни и от МИ6 да претърсят всички центрове на „Зелена инициатива“ колкото е възможно по-бързо, преди играчите да започнат да изчезват. Да замразят авоарите им и да проследят постъпващите пари. Това ще ни заведе до останалите клиенти на „Геена“.