Читать «Картбланш» онлайн - страница 197

Джефри Дивър

Шейсет и трета глава

Късно следобед, докато слънцето залязваше на северозапад, Джеймс Бонд потегли от хотел „Тейбъл Маунтин“, където си беше взел душ и се бе преоблякъл, към централното полицейско управление в Кейптаун.

Щом влезе и тръгна към кабинета на Джордан, той забеляза, че няколко чифта очи го гледат. Израженията вече не бяха любопитни, а изпълнени с възхищение. Може би историята за ролята му в осуетяването на плана на Северан Хидт се беше разчула. Или че беше убил двама противници и взривил сметище с един куршум не съвсем посредствено постижение. (За свое огромно облекчение Бонд беше научил, че огънят е почти потушен. Не искаше да става известен като човека, изгорил значителен район от Кейптаун до основите му от пясъчник.)

Бхека Джордан го посрещна в коридора. Беше се изкъпала, за да премахне остатъците от Северан Хидт, и бе облякла черен панталон и жълта риза, ярка и весела, вероятно като противоотрова срещу ужаса от събитията в „Зелена инициатива“.

Тя го покани в кабинета си. Двамата седнаха на столове пред бюрото ѝ.

— Дън е успял да стигне до Мозамбик. Службите за сигурност са го е засекли там, но е изчезнал в някаква съмнителна част на Мапуту, която, честно казано, обхваща повечето от града. Обадих се на колегите в Претория, финансовото разузнаване, Отдела за специални разследвания и Информационния център за банков риск. Провериха сметките му със съдебна заповед, разбира се. Вчера следобед на швейцарска сметка на Дън са били прехвърлени двеста хиляди английски лири, а преди половин час той ги е разпратил по десетки анонимни онлайн сметки. Може да получи достъп до тях отвсякъде, затова нямаме представа къде смята да отиде.

На лицата на двамата се изписа възмущение.

— Ако се появи или напусне Мозамбик, силите им за сигурност ще ми съобщят, но дотогава Дън е извън обсега ни.

В същия миг влезе Нкози. Буташе количка, пълна с кашони — документите и преносимите компютри от отдел „Научни изследвания и разработки“ на „Зелена инициатива“.

Той и Бонд тръгнаха след Джордан, която ги заведе в празен кабинет. Нкози нареди кашоните на пода около бюрото. Бонд понечи да отвори единия, но Джордан каза:

— Сложи си ги. Не искам да съсипеш доказателствата — и му подаде сини латексови ръкавици.

Бонд се засмя иронично, но ги взе. Джордан и Нкози го оставиха. Преди обаче да отвори кашоните, той се обади на Бил Танър.

— Джеймс — възкликна главният координатор — получихме сигналите. Струва ми се, че там се е вдигнал адски шум и хаос.

Бонд се засмя на избора му на думи и обясни подробно за престрелката в „Зелена инициатива“, съдбата на Хидт и бягството на Дън. От документите на фирмата той беше открил името на директора на фармацевтичната компания, който бе наел Хидт да убие учения в Йорк. Фирмата се намираше в Ралей, в Северна Каролина, и Танър щеше да помоли ФБР във Вашингтон да започнат разследване и да го арестуват.

— Трябва ми екип за залавянето на Дън, ако разберем къде е. Има ли наши агенти 00 наблизо?

Танър въздъхна.

— Ще видя какво мога да направя, Джеймс, но нямаме много свободни хора заради положението в Судан. Помагаме със сигурността на Форин Офис и морската пехота. Може да ти намеря неколцина от специалните сили СВС или ССКФ. Това ще ти свърши ли работа?