Читать «Картбланш» онлайн - страница 193

Джефри Дивър

Джордан, която се намираше на шест-седем метра, стана, като се олюляваше, и тръгна към пушката, но Бонд се втурна към нея и извика:

— Промяна на плана. Зарежи я!

— Какво ще правим?

Те бяха повалени на земята, когато недалеч изригна още един гъбовиден облак от пламък. Ревът бе оглушителен и Бонд допря устни до разкошните коси на Джордан, за да го чуе:

— Може би е добра идея да се махнем оттук.

Шейсет и първа глава

— Правите ужасна грешка!

Гласът на Северан Хидт беше тих и заплашителен, но продълговатото му брадато лице изразяваше съвсем различно душевно състояние — ужас от унищожаването на империята му и от огньовете в далечината и страх от мъжете от специалните сили и полицаите, нахлули на територията на завода и в офиса му.

Сега в него нямаше нищо арогантно.

Хидт, окован в белезници, Джордан, Нкози и Бонд стояха сред група булдозери и камиони на откритото пространство между главната сграда и Секция „Възстановяване“, близо до мястото, където за малко щяха да убият Бонд… ако не беше драматичната поява на Бхека Джордан да арестува „бракониерите“.

Сержант Мбалула му върна валтера, резервните пълнители и мобилния му телефон от субаруто.

— Благодаря, сержант.

Южноафриканските полицаи и специалните сили обикаляха, търсеха други заподозрени и събираха веществени доказателства. В далечината пожарникарите водеха битка да угасят метановите огньове. Западният край на Елисейските полета се беше превърнал в още едно преддверие на ада.

Корумпираните политици в Претория, които Хидт държеше в джоба си, очевидно не бяха толкова високопоставени. По-главни от тях длъжностни лица се намесиха бързо, заповядаха арестуването им и обявиха пълната си подкрепа за операцията на Джордан в Кейптаун. Бяха изпратени още полицаи да претърсят офисите на „Зелена инициатива“ във всички градове на Южна Африка.

Дойдоха и медици, които се погрижиха за ранените, сред които бяха само служителите от охраната на Хидт.

Тримата партньори на Вехтошаря, Хуанг, Еберхард и Матебула, бяха задържани. Все още не беше ясно какви са престъпленията им, но скоро щяха да ги установят. Най-малкото, всички бяха внесли незаконно оръжия в страната и това напълно оправдаваше ареста им. Четирима от оцелелите пазачи бяха заловени и повечето от стотината служители на „Зелена инициатива“, които се бяха събрали на паркинга, бяха откарани за разпит.

Дън беше избягал. Членовете на специалните части бяха открили следи от мотоциклет, явно скрит под мушама, покрита със слама. Ирландеца, разбира се, беше държал готова спасителната си лодка.

— Невинен съм! — настоя Северан Хидт. — Преследвате ме, защото съм британец. И бял. Страдате от предразсъдъци.

Джордан не можа да пренебрегне думите му.

— Предразсъдъци? Арестувах шестима чернокожи, четирима бели и един азиатец. И ако това не е палитра, здраве му кажи.

Хидт постепенно осъзнаваше реалността на катастрофата. Погледът му се отмести от огньовете и се плъзна по останалата част на двора. Вероятно търсеше Дън. Щеше да бъде загубен без инженера си.

Той погледна Бонд и после отчаяно се обърна към Джордан.