Читать «Картбланш» онлайн - страница 19

Джефри Дивър

Чорапи или чорапогащник? — зачуди се Бонд.

Офелия Мейдънстоун беше анализатор по разузнаването от МИ6. Беше изпратена в ГМР като офицер за свръзка, защото целта на организацията не беше да събира разузнавателна информация, а да планира и извършва тактически операции. Подобно на Кабинета и министър-председателя, и ГМР беше консуматор на „продукти“, както се наричаше разузнаването. И главният му доставчик беше МИ6.

Разбира се, външността и прямите обноски на Фили първи привлякоха вниманието на Бонд, а неуморните усилия и изобретателността ѝ го задържаха. Не по-малко примамлива беше и страстта ѝ към шофирането. Любимото ѝ превозно средство беше BSA „Спитфайър“, модел 1966 година, А65, един от най-красивите мотоциклети, произвеждани някога. Не беше най-мощният в британската индустрия, но бе истинска класика и когато беше добре настроен (а тя го правеше сама, Бог да я благослови), мотоциклетът оставяше широки следи от гуми, щом потеглеше. Фили беше казала на Бонд, че обича да кара във всякакво време и си е купила непромокаем кожен екип, който ѝ дава възможност да се движи по каквито пътища ѝ харесват. Бонд си представи прилепналия по тялото ѝ екип и повдигна едната си вежда. В отговор получи иронична усмивка, която му подсказа, че жестът му е рикоширал като лошо прицелен куршум.

Оказа се, че Фили е сгодена и ще се омъжва. Бонд отново забеляза издайническия рубин на пръстена ѝ.

Е, това решаваше въпроса.

Той се приближи до нея и тя го погледна със заразителна усмивка.

— Здравей, Джеймс! Защо ме гледаш така?

— Нуждая се от теб.

Фили прибра паднал над очите ѝ кичур коса.

— С удоволствие бих ти помогнала, ако можех, но правя нещо за Джон. Той е в Судан. Всеки момент ще започне престрелка.

Суданците се сражаваха с британците, египтяните и други съседни африкански държави и помежду си повече от сто години. Източният съюз, няколко судански щата близо до Червено море, искаше да се отдели и да създаде светска държава с умерена политика. Диктаторският режим в Хартум не беше доволен от инициативата.

— Знам — отвърна Бонд. — Първоначално аз трябваше да отида там, но заминах за Белград.

— Там храната е по-хубава — отбеляза тя със заучена сериозност. — Ако обичаш сливи.

— Събрах някои неща в Сърбия и искам да ги прегледаш. Само това.

— С теб никога не е „само това“, Джеймс.

Мобилният ѝ телефон забръмча, Фили се намръщи и погледна екрана. Докато отговаряше на обаждането, проницателните ѝ лешникови очи загадъчно погледнаха Бонд.

— Разбирам — каза тя и след като затвори, се обърна към него. — Задействал си връзки. Или си изтормозил някого.

— Аз? Никога.

— Изглежда войната в Африка ще се води без мен, така да се каже.

Фили отиде до друга работна станция и предаде щафетата Хартум на колегата си.

Бонд седна. На работното ѝ място имаше нещо различно, но той не можа да установи какво. Вероятно го беше подредила или разместила мебелите, доколкото това беше възможно в тясното пространство.