Читать «Картбланш» онлайн - страница 17

Джефри Дивър

— Ако разбирам правилно, вие готвите нов вариант на УСО, но технически да бъде част от МИ6, МИ5 и Министерството на отбраната.

Адмирала погледна Бонд в очите.

— Прочетох докладите за представянето ви през войната в Кралския военноморски резерв. Успели сте да се прикрепите към атакуващи бойни подразделения на сушата. За това се изискват големи усилия. — Студените очи го гледаха изпитателно. — Разбрах също, че сте участвали в мисии зад фронтовата линия, които не са били твърде официални. Благодарение на вас някои хора, които са причинили големи неприятности, не са получили шанс.

Бонд се накани да отпие глътка „Пулини-Монтраше“, най-висшето превъплъщение на гроздето от сорта шардоне, но остави чашата си, без да го направи. Как, по дяволите, беше научил за тези неща?

— Няма недостиг на момчета от Специалните военновъздушни сили или Специалните сили в Кралската флота, които умеят да си служат с нож и снайперова пушка — тихо и монотонно каза Адмирала. Но не всички са подходящи за други, да ги назовем по-деликатни, ситуации. И в МИ5 и МИ6 има множество талантливи хора, които знаят разликата между… Адмирала погледна чашата на Бонд — „Кот де Бон“ и „Кот де Нюи“ и говорят свободно френски и арабски, но припадат при вида на кръв — своята или чужда. — Стоманеносивите му очи се втренчиха в Бонд. — Вие, изглежда, сте рядка комбинация на най-доброто от двете.

— Аз…

— За новия вариант на Управление „Специални операции“. Отговорът е да. Всъщност Управлението вече съществува. Интересувате ли се да се включите?

— Бих го сторил — без колебание отговори Бонд, — въпреки че ми се иска да попитам с какво точно се занимава.

Адмирала се замисли за миг, сякаш се мъчеше да изглади грапавините на отговора си:

— Мисията ни е елементарна. Ние пазим Кралството… с всички необходими средства.

Седма глава

С лъскавото мъркащо бентли Бонд се приближи до централата на същата тази организация близо до Риджънтс Парк след половин час каране на зигзаг, което налагаше шофирането в централен Лондон.

Името на работодателя му беше мъгляво също като това на Управление „Специални операции“ „Група за международно развитие“. Генералният директор беше Адмирала, известен само като М.

Официално ГМР подпомагаше базирани в Британия компании в откриването и разширяването на бизнес операции и инвестиране в чужбина. Официалното прикритие на Бонд беше анализатор по сигурността и почтеността. Работата му беше да пътува по света и да преценява рисковете за бизнеса.