Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 63

Алан Глинн

Каквото ми попаднеше.

Разбира се, нямах ясна представа какво точно правя, нямах изградена стратегия, всичко беше въпрос на случайност, но аз гравитирах около идеята, че колкото повече данни складирам в мозъка си и колкото по-разнообразни са, толкова по-уверен ще съм, когато стигна до вземането на тези прословути решения за части от секундата.

И като стана дума за това — какво чаках? Нямах много свобода на действие, финансово, но ако наистина исках, можех да се включа в някакъв търг за секунди. За да регистрирам поръчка, единственото, което трябваше да направя, беше да избера борса, да вкарам данните за вида транзакция и броя на акциите, които искам, и да натисна бутона „изпрати поръчката“.

Реших да започна на следващата сутрин.

Както се въртях в стола си на колелца, в 10 часа сутринта, спрях, за да огледам апартамента. Той изглеждаше като че ли е мутирал през последните двайсет и четири часа. По-малко разпознаваем от преди, по-малко приличащ на място за живеене, той беше, да използвам думите на Боб Холанд, като бърлога на докаран до умопомрачение маниак. Навлязъл твърде навътре в това, обаче, нямаше да ставам придирчив, завъртях се със стола с лице към двата монитора върху бюрото и започнах да се оглеждам за подходящи акции за купуване. Преправях си път през безкрайни списъци, от които да избирам, вътрешни списъци, широко разгласени списъци, но накрая се вслушах в инстинкта си и се спрях на една средно голяма софтуерна компания в Пало Алто, наречена Диджикон, която изглеждаше добре позиционирана за предварителен търг. Тя току-що беше минала през дълъг период на търговия с много тесен диапазон в цената, но в момента изглежда излизаше от него. Всъщност, в пролуката от време, което ми трябваше, за да избера Диджикон и да въведа някои свързани с нея данни в програмите за анализ, цената на акциите на компанията се вдигна с половин точка. Сметката, която бях открил в Клондайк, беше с високи брокерски такси и удържаха големи лихви, но пък позволяваха до 50 процента облагодетелстване при отваряне на депозитите. Така че изпратих поръчка за 200 дяла от Диджикон, на цена 14 долара за акция. През следващия половин час закупих общо 500 акции в шест други компании, използвайки всичките си налични фондове, след което прекарах остатъка от деня в следене на тези компании, опитвайки се да доловя някакви сигнали за продажба.