Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 55

Алан Глинн

Следващата стъпка беше да видя дали мога да свиря по ноти, затова се отправих към Канал Стрийт и си купих един сравнително евтин електрически синтезатор и го поставих в близост до компютъра. Следвах един онлайн курс и започнах да упражнявам гами и елементарни мелодийки, но това изобщо не беше лесно и едва не се отказах. След няколко дена обаче нещо сякаш прещракна и аз започнах да възпроизвеждам няколко прилични мелодии. След една седмица свирех парчета на Дюк Елингтън и Бил Евънс, а скоро след това всъщност започнах да изпълнявам мои собствени импровизации.

Известно време си представях срещи по клубове, пътувания из Европа, дъжд от визитки на мениджъри от звукозаписния бизнес, но не след дълго осъзнах нещо от критична важност: бях добър, но не толкова добър. Можех да свиря „Звезден прах“ и „Никога не ми е минавало през ум“ сравнително добре и може би щях да съм в състояние да свиря всичко от двата сборника ноти за „Добре темперирано пиано“, ако работех над това без да спирам през следващите 500 часа — въпросът беше обаче дали наистина искам да прекарам следващите петстотин часа, упражнявайки се да свиря на пиано?

В тази връзка, предполагам, изникна въпросът какво точно искам да правя?

ПО ТОВА ВРЕМЕ и поради това започна да не ме свърта на едно място. Разбрах, че ако възнамерявам да вземам MDT, ще са ми необходими фокус и структура в живота, и това скачане от един интерес на друг няма да е достатъчно. Трябваше ми план, стабилен курс на действие — трябваше да работя.

Имах още един по-неотложен въпрос за решаване. Какво да правя с 450-те или колкото са там таблетки? Някои от тях можех да продам по за 500 долара хапчето, така че очевидно трябваше да обмисля как да ги… пласирам — при това да ги пласирам сам. Но как точно? Да вися по ъглите на улиците? Да върша амбулантна търговия по нощните клубове? Да се опитам да ги прехвърля на някакъв страховит бабаит с пистолет в хотелската си стая? Имаше прекалено много усложнения и прекалено много възможности. Освен това не ми трябваше много време да преценя, че дори да вземех пълната цена дори на половината от таблетките, 120 000 долара в края на деня бяха нищо в сравнение с потенциалните ползи, които можех да имам, ако просто ги консумирах и ги използвам креативно и смислено. Аз малко или много съм готов с Нова светлина върху периода, например, и с лекота мога да отметна още някои части от поредици, като тази.