Читать «Екстремен ум» онлайн - страница 19

Алан Глинн

Така че без да спирам дори да си поема дъх, се пресегнах и свалих още една книга от лавицата, Научен анализ на Националния конгрес на демократичната партия през 1968 година в Чикаго. В продължение на около четирийсет и пет минути я преглеждах бегло, като същевременно си водех бележки. Прочетох и още две книги, една за влиянието на новото изкуство върху дизайна от 1960-те години и една за ранните години на групата Грейтфул Дед в Сан Франциско.

Общо бях изписал трийсет и пет страници. В допълнение, нахвърлих и една груба чернова на първия раздел от въведението и разработих подробен план за останалата част от книгата. Написал бях почти три хиляди думи, които препрочетох няколко пъти и коригирах.

Към 6 часа сутринта започнах да забавям темпото, но все още не бях пушил, ял или ходил до тоалетната. Чувствах се доста изморен, с леко главоболие може би, но това беше всичко и в сравнение с други пъти, когато съм будувал до шест часа сутринта със скърцане на зъби, мъчен от безсъние, неспособен да изключа, вярвайте ми, усещането за умора и лекото главоболие бяха нищо.

Изтегнах се отново на дивана. Загледах се в прозореца, през който се виждаше покривът на отсрещната сграда, както и част от небето, леко оцветено от утринната светлина, която бавно се прецеждаше през него. Ослушвах се да чуя някакви звуци, шизофреничния грохот от минаващи боклукчийски камиони, сирената на някоя полицейска кола, тихия, неравномерен шум от трафика по страничните улици. Обърнах глава с лице към възглавницата и постепенно започнах да се отпускам.

Този път го нямаше неприятното като пробождане с игли усещане и аз останах на дивана, след известно време обаче почувствах, че все още нещо ме гложди.

Имаше нещо объркващо в строполяването ми на дивана — то замъгляваше разделителните линии между настоящия и следващия ден и ме лишаваше от чувството за завършеност… или поне това бяха моите разсъждения в момента. Имаше още, бях почти сигурен, много истинско безредие, което витаеше зад вратата на спалнята ми. Не бях влизал там, някак бях успял да избегна това по време на френетичното преподреждане на умственото ми пространство през последните дванайсет часа. Станах от дивана, отидох до вратата на спалнята и я отворих. Прав бях — спалнята ми беше като кочина. Но имах нужда от сън и исках да спя в леглото си, така че се залових да въведа някакъв ред. За разлика от преди, това приличаше повече на работа, изглеждаше повече като задължение, отколкото когато оправях кухнята и хола, но определено в тялото ми имаше все още следи от хапчето, което ми даваше сили да продължа. Като свърших, взех продължителен, горещ душ, после глътнах една свръхсилна таблетка екседрин, за да предотвратя главоболието. Облякох чиста тениска, мушнах се под завивките и заспах, може би, трийсет секунди след като главата ми докосна възглавницата.