Читать «Градът на нощната страна» онлайн - страница 96

Лоуренс Уотт-Эванс

— Мисля, че разбирам какво имаш предвид, но не съм свикнал да разсъждавам по този начин. Добре де, какво според теб смятат да направят тези хора? Преди малко спомена нещо за термоядрен заряд, но не те слушах внимателно. Когато каза, че могат да разрушат целия град, предположих, че имаш предвид във финансов аспект, чрез масови фалити или като взривят онези сгради, след като ги изпразнят.

Поклатих глава.

— Въобще не става дума за това. Накада каза, че се готвят тайно да поставят насочен термоядрен заряд, достатъчно мощен, за да спре планетната ротация, преди да изгрее слънцето. А това означава преди да бъде проведена масова евакуация. Означава, че в града ще има много хора. Един толкова мощен заряд е в състояние да причини ужасни щети, особено ако нещата не тръгнат според плана. А според мен ще стане точно това. Виж, ако имаше икономически разумни методи да се спаси градът, не смяташ ли, че казината щяха да ги подкрепят? Говорят за това от години, но така и не можаха да измислят нищо. Нима мислиш, че Саюри Накада и Поли Орхид са по-умни от всички останали заедно?

— Така е, но казината може да не са се сещали за възможността да изкупят евтино обречените квартали.

— Няма значение — възразих. — Те и без това печелят достатъчно.

— Какво става тогава според теб? — попита той. — Дали всичко това е само прикритие и са се опитали да те премахнат, преди да узнаеш истината?

Кимнах. Тъкмо това беше последното ми хрумване. Може би бях по-близо до истината, отколкото предполагах.

— Да. Мисля, че е точно това. Но пак се отклоняваш. Основната ми грижа е градът.

— Карай нататък.

— Виж — рекох. — Това, че номерът с термоядрения заряд може да не успее или че цял един град може да бъде изравнен със земята, не означава, че тези типове няма да опитат, при това докато хората още живеят тук. А дори и да почакат, докато градът бъде евакуиран, на нощната страна има много миньори, разпръснати в различни малки селища, които също могат да пострадат. — Не исках да споменавам възможността от верижна реакция. Щеше да е превалено драматично, а Мишима не ми изглеждаше човек, който се трогва от подобни неща.

Което не означаваше, че верижната реакция е невъзможна, а само че Мишима може да не я приеме на сериозно.

Виж, масов мор от термоядрен взрив — това би приел.

— Да — въздъхна той. — Права си.

Кимнах.

— Ето защо трябва на всяка цена да разбера какво смятат да направят. И ако наистина възнамеряват да сринат града до основи, трябва да ги спра. Това е по-важно от всичко.

— Съгласен съм.

Почаках малко и той продължи:

— Хсинг, признавам, че си права. Не съм спец по тези неща. Дойдох по средата на пиесата и не разбирам нищо от тези истории с термоядрените заряди. Ти се оправяй с това, както намериш за добре, а аз ще те подкрепям с каквото мога. Ако ти трябват горили, имам на разположение три сигурни момчета. Ако ти е нужен компютър, ще ти осигуря първо качество. Ако трябва да заминеш някъде, ще видя какво мога да направя. Само ме дръж в течение и обещавам да не ти преча. А когато приключиш, ставаме партньори, съгласна?