Читать «Градът на нощната страна» онлайн - страница 67

Лоуренс Уотт-Эванс

По-вероятно бе да изпари на място част от кората. Не съм чувала насочените термоядрени заряди да са особено надеждни и предсказуеми.

Да не забравяме естествено за верижната реакция.

Но да се върнем към споменатия заряд. Той отделя за кратко време огромно количество енергия. Теоретично по-голямата ѝ част би била кинетична енергия, насочена срещу ротацията на планетата. Част от нея ще е светлина и топлина — ужасно много топлина.

И тази кинетична енергия ще се сблъска с кинетичната енергия на планетата. Когато двете сили се срещнат, те не се неутрализират, заради една малка подробност, наречена Закон за запазване на енергията, който може да не се прилага във всички случаи, но е придружен от доброто старо правило на палеца, когато става дума за системи в нормално пространство, притежаващи голяма площ и ниска енергия — каквато е планетната повърхност. Ако двете кинетични енергии са съвършено еднакви, движещата се маса ще спре, но енергията няма да изчезне. Тя само ще смени вида си. В конкретния случай ще се превърне в топлина.

И така, току-що добавихте неизвестно, но огромно количество топлина към планетата Епиметей, която и без това е много млада, гореща и радиоактивна — все причини, заради които е обитаема само нощната ѝ страна.

Епиметей е третата планета на Ета Кас А. Някога да сте чували за втората планета? Така и не можаха да се споразумеят за име, защото най-подходящото — Вулкан — вече беше заето. Откак се помня, я наричат Втора и нищо повече.

Тя е разтопена. И не заради близостта си до слънцето. По-скоро наподобява изгубил контрол термоядрен реактор. Докато се е формирала и е била съвсем течна, голяма част от радиоактивните елементи са се спуснали към ядрото и са достигнали там критична концентрация. Недостатъчна за взрив, но верижните реакции продължават и сега и цялата планета ще остане течна още много-много години. Да не говорим за нездравословните продукти от ядрения разпад — макар че вероятно повечето от тях въобще не достигат повърхността.

Та добавете топлина и Епиметей вероятно също ще се втечни. По дяволите — цялата планета е натъпкана с уран, торий и други радиоактивни елементи — тъкмо затова има толкова много мини. Още малко топлина и сътресение и тези елементи ще се раздвижат — ще започнат да се спускат към ядрото и да се скупчват там. Критична маса в самото ядро, която само чака фитила, за да се превърне в океан от радиоактивна лава.

Не знаех дали зарядът, за който говореше Накада, щеше да предизвика всичко това, дали щеше да започне верижна реакция, но със сигурност не бих искала да съм пряк свидетел на този експеримент. Най-малкото можеше да се очакват силни трусове и нови вулкани.

Трябва да си кръгъл идиот, за да не предвидиш тези неща.

Как можех да си обясня поведението на Саюри? Вярно, тя бе израснала на Прометей, където кората е по-дебела и стабилна, планетата се върти нормално и прочее, но защо не бе проучила тукашните особености, преди да се съгласи да финансира подобен план? Дори да бе твърде мързелива, за да осмисли тази информация, би могла да си позволи най-добрите импланти на планетата, които да свършат тази работа вместо нея.