Читать «Градът на нощната страна» онлайн - страница 66

Лоуренс Уотт-Эванс

— О, честно казано, нямам представа — призна тя. — Моите хора от института ще ме информират, когато стане. Казаха ми, че щяло да отнеме само няколко седмици.

Време беше да си вървя.

— Г’ Накада — рекох. — Бяхте много любезна, но ще ви помоля само за още една услуга. Ще бъдете ли така добра да ме информирате веднага щом узнаете точната дата? Моля ви. Достатъчно е да ми пратите съобщение, нищо повече не искам.

Тя се усмихна и ме дари с доброжелателен поглед.

— Разбира се. С удоволствие.

— Аз… зная, че сте много заета. И все пак, докато още сме на тази тема, ще направите ли усилието да го въведете в бележника си? За да не забравите.

Погледът ѝ вече не бе така доброжелателен.

— Защо пък не? — отвърна тя. — Вече е направено.

— Благодаря — казах.

След което си тръгнах. Трябваше да изляза час по-скоро, преди да изгубя самообладание и да я застрелям.

12.

В зависимост от това, което знаете за Епиметей и планетологията като цяло, може би се чудите защо исках да я застрелям или — ако сте малко по-добре запознати с проблема — защо не я застрелях. Ще се спра на втория въпрос.

Не я застрелях, защото ако го бях направила, никога нямаше да се измъкна жива от града. Вероятно нямаше да се измъкна жива и от къщата. А онези идиоти в ЕИПИ можеше да са толкова тъпи, че да продължат и без нея. Нуждаех се от не толкова директен подход.

Що се отнася до това защо трябваше да бъде застреляна, помислете за малко.

Епиметей има диаметър 9056 километра и плътност седем грама на кубически сантиметър. Едно грубо изчисление с ограничените възможности на машинката в главата ми изведе обща маса от двайсет и шест по десет на дванайсета тона, макар че може и да съм сбъркала някъде. Във всеки случай говорим за трилиони тонове маса. Говорим за много тънка кора, която се върти със скорост 138 сантиметра на ден, на ширината на града.

Признавам, че скоростта не е голяма. Ако се намирате в такси, което се движи със същата скорост, и се блъснете в бетонна стена, вероятно ще се измъкнете напълно невредими. Може би дори на таксито няма да му има нищо. Но таксито е с корпус от фибри и керамика, конструирано да издържа на натоварвания, а масата му е не повече от половин тон. Планетата е сложна динамична система с огромна маса.

Да предположим, че заложат заряд, който съвсем точно да противодейства на инерцията на планетата. Къде ще го разположат?

На повърхността вероятно — или на малка дълбочина.

Смятате ли, че ще спре ядрото на планетата? Или мантията, която също не е съвсем твърда?

Не, по дяволите, кората ще се откъсне от мантията и нищо чудно да се разпадне напълно. На Епиметей кората пък си е достатъчно тънка и крехка, надупчена от вулкани, особено по хода на тектоничните разломи. Защото ако повечето планети имат най-много дузина континентални плочи, на Епиметей, заради горещата ѝ вътрешност, те са хиляди.

Ако искате да преустановите въртенето на една планета, преди това трябва да я завържете с нещо много по-здраво от горещи скали и гравитация. В сегашния ѝ вид един достатъчно мощен заряд щеше да запрати няколко плочи към останалите и да пробие огромна дупка в кората — и то ако имахме късмет.