Читать «Градът на нощната страна» онлайн - страница 40

Лоуренс Уотт-Эванс

В този момент взех да си мисля, че е наближило време да зарежа софтуерното издирване и да изляза на улицата — не можеш да откриеш точно коя е стаята или апартаментът, без да идеш на място — но се оказа, че греша. Уличният адрес беше на къща. Еднофамилна постройка в Източния край.

Не можах да получа името на притежателя от който и да било указател — пълна забрана за всякаква информация. Тогава влязох в архивите на данъчния отдел и ударих шестицата.

Къщата бе на името на Саюри Накада.

Гледах името дълго, много дълго, усещах почти физически присъствието на шпиониращата камера зад затъмнения прозорец — можех само да се надявам, че не са открили някой начин да преодоляват екранирането на прозорците, но поне досега не бях чула нищо подобно. Ако щях да си имам работа със Саюри Накада, не исках да е чрез обществения начин за достъп.

Вече споменах Накада, когато говорех за „Ню Йорк“, разбира се, но не бях очаквала следата да ме отведе при нея. Дори никога да не сте чували за „Ню Йорк“, името Накада би трябвало да задейства алармата на вашата система, а Саюри беше единственият член на фамилията в нашия град. Естествено в качеството си на официален представител на семейство Накада, който ръководи тукашните инвестиции. Беше отскоро на планетата и въпреки това несъмнено бе част от елита на Нощния град.

Изглежда, вече знаех кой купува в Западния край. Това поне обясняваше връзката с „Ню Йорк“.

Въпросът, на който все още нямах отговор, бе защо, по дяволите, ѝ трябва да купува имоти там. Знаех кой, но още не знаех защо.

А точно това сега ме интересуваше най-силно.

8.

След кратък размисъл въпросите ми започнаха да се множат като възможностите пред току-що избягал затворник.

Дали Накада бе точно човекът, който купуваше Западния край, или бе някой от нейното семейство?

Ако беше тя, сама ли действаше, или чрез семеен агент?

По какъв начин Поли Орхид се бе забъркал с нея? Защо използваше него, а не някой порядъчен представител? Въобще, каква точно бе неговата роля?

И защо всичко това се пазеше в такава дълбока тайна?

Защо бе започнало внезапно преди шест седмици? Какво се бе случило тогава, за да я убеди да започне да купува? При това именно в Западния край? Какво възнамеряваше да прави с имотите?

Превключих компютъра в режим „отдих и медитация“, облегнах се и зареях поглед към холоекрана, по който се гонеха неясни човешки фигури. Компютърът се опитваше да синтезира музика, подходяща за състоянието ми. Виждах крака на танцьори, които изпълняваха сложни фигури, със стилизирани разперени ръце.

За някои от отговорите можех да се досетя. Че Саюри Накада участваше, в това нямаше никакво съмнение — иначе откъде ще дойдат парите? Кой друг би посмял да използва финанси на фамилията?

И въпреки това почти не се съмнявах, че това не е фамилна операция. Което би обяснило нивото на секретност и това, че се използва местен дребен мошеник като Орхид, вместо някой, който със сигурност би докладвал на дядо Накада на Прометей какво се върши.

Вероятно Саюри се бе заела с изпълнението на своята идея веднага щом я бе споходила, което трябваше да е било някъде преди около шест седмици. Кое обаче я бе подтикнало към това?