Читать «Войната на сенките» онлайн - страница 35

Робърт Блонд

Преди сянката ти да се окопити, извънземният стисва гърлото му и започва да го души.

Дали трябва да се опита да го отхвърли от себе си — на #149.

Или е по-удачно да му нанесе силен удар в тялото — на #197.

189

— Слушай ме внимателно — казваш хладно. — Предполагам е очевидно, че желая смъртта ти и съм готов да рискувам известна сума, за да я получа. Предложението ми е следното: да участваш в двубой на живот и смърт с избран от мен човек на избрана от мен територия. За да няма изненади, боят ще се води без оръжие. Ако загубиш, твоята корпорация не се обвързва с нищо. Ако победиш, ще спечелиш сумата, която сам назовеш.

— Сумата, която ще назова, е пет милиарда ормски марки — казва Каин след няколко мига размисъл.

Ако си готов да рискуваш тази сума и я притежаваш, премини на #154.

Ако нямаш толкова пари или не искаш да ги дадеш, иди на #168.

190

Залавянето или убийството на Каин е практически невъзможно, ако той самият не помогне за това — мощната му сенчеста мрежа към този момент е заета изцяло с това да го охранява.

От друга страна, Каин отдавна е доказал, че не се интересува от феодалния кодекс на корпоративната чест. Единственият начин да го привлечеш някъде, където можеш да се разправиш с него, се нарича „много пари“.

Ако си готов да ги заплатиш, премини на #195.

В противен случай ти остава да се откажеш от идеята си за премахване на ръководните кадри на „Тайера“ в полза на по-традиционните преки бойни действия — на #158.

191

След почти цял час, прекаран в бясно претърсване на Кибспейс, си готов да се откажеш. Точно тогава съвсем случайно попадаш на следа от маршрут на сянка: един от тях непредпазливо е решил да използва такси и го е извикал от улична конзола.

Светкавично изпращаш няколко от собствените си сенки и резултатът не закъснява.

Продължи на #184.

192

Бойните действия започват с предпазливи сблъсъци между отделни части от двете корпорации. Конфликтът бързо се задълбочава и скоро някакъв жилищен квартал в периферията на Ядрото се превръща в една от онези точки, на които и двете страни изведнъж започват да държат особено много без никаква логична причина. Анализираш ситуацията и решаваш, че победата там е важна, така че съсредоточаваш центъра си и лично поемаш командването.

(Разгледай приложената към този епизод схема, преди да избереш един от възможните ходове.)

Твоите пехотинци са 50, точно колкото и вражеските. Наземните кръстосвани на „Вулкан“ са пет.

Ако оставиш пехотинците си от вашата страна на магистралата, но максимално близо до нея, минаваш на #144.

Ако ги прехвърлиш на територията на „Вулкан“, като използваш надлеза, иди на #185.

Ако предпочиташ те да прекосят през магистралата, продължи на #163.

193

С няколко силни удара сянката ти разбива главата на извънземния и хладнокръвно отнема живота му. Благодарение на чудесно изпълнената мисия външната армия остава без мозъка си (буквално), а ти си спестяваш обещаната на Каин сума.