Читать «Вибране: Королі і капуста. Оповідання та новели» онлайн - страница 421

О.Генрі

368

(The Clarion Call)

Дата написання остаточно не з’ясована.

369

... доведеться тобі сісти на стілець — тут мається на увазі — “сісти на електричний стілець”, тобто бути страченим.

370

Фараони — поліцейські (жарг.).

371

(Extradited from Bohemia)

Дата написання остаточно не з’ясована.

372

Гарлемський танцклас — Гарлем (Harlem) — негритянський квартал на острові Манхеттен у Нью-Йорку.

373

Бастьен, Ле-Паж — Жюль Бастьєн-Лепаж (1848—1884) — французький художник, на більшості картин якого зображені сцени селянського життя.

374

Жером — Жан-Леон Жером (1824—1904) — французький художник і скульптор, що прославився полотнами на історичні і античні сюжети.

375

Чарівниця Цірцея — Цірцея — у грецькій міфології донька бога сонця Геліоса, чарівниця, кохана античного героя і мандрівника Одіссея: в поемі Гомера “Одіссея” йдеться про те, як вона обпоїла друзів Одіссея й перетворила їх на свиней. Цірцея незрідка виступає символом жіночого кохання.

376

Роза Бонер — Марі-Розалія Бонер (1822—1899) — відома французька скульпторка, художник-анімаліст.

377

... галети, спеціально виготовлені для Парнасу, тим часом як боги з Олімпу, посміхаючись, попивали собі нектар... — Парнас — у давньогрецькій міфології гора у Фокіді — місце проживання Аполлона і муз; Олімп — гора, на якій, згідно з уявленнями давніх греків, мешкали боги.

378

... смертоносний погляд василіска... — Василіск — міфологічна потвора з головою півня, тілом жаби, хвостом змії та пташиними крильми, уже одним своїм поглядом він здатен убивати все живе. У християнстві василіск — втілення диявольських сил.

379

Генрі Джеме — Генрі Джеймс (1843—1916) — американський письменник і критик, який більшу частину свого життя мешкав у Європі. У 1905 році він здійснив подорож Сполученими Штатами, під час якої виступав з публічними лекціями.

380

...душа її палала вогнем Андалузії — Андалузія — південна область Іспанії, найбільш спекотний і сонячний куточок Європи; тут географічна назва символізує гарячу пристрасть.

381

Філістер — самовпевнена, обмежена, малоосвічена людина. Німецькі романтики критикували філістерів за лицемірство, бездуховність і апологетику матеріальних цінностей. Згодом поняття “філістер” стало загальновживаним у більшості європейських мов.

382

Діккенс — Чарльз Діккенс (1812—1870) — видатний англійський письменник.

383

Пракс Італіс — леді очевидно хоче сказати Пракситель. — Пракситель (біля 390 — біля 330 до н.е.) — видатний давньогрецький скульптор, провідний представник новоаттичної школи пластики. Автор славнозвісних композицій “Гермес з немовлям Діонісом”, “Аполлон, що вбиває ящірку”, “Афродіта".

384

Венера — римська богиня садів, яка згодом почала ототожнюватися з грецькою богинею кохання Афродітою.

385

Анно Доміні — християнське літочислення, що починається від народження Ісуса.