Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 15

Михайло Тимофійович Погребецький

Так описують Тянь-Шанські гори біографи Сюань Цзяна.

Пройшовши вздовж південних схилів Тянь-Шаню, мандрівник перебрався через його хребти на північ. Потім через хребет Терскей-Алатау він проник до озера Іссик-Куль. Шлях був дуже важкий. З чотирнадцяти супутників Сюань Цзяна тринадцять загинуло від нестатків та небезпек.

Після закінчення подорожі мандрівник опублікував у Китаї свої спостереження у відомій книзі «Записки про країни Заходу». Судячи з цієї книги, Сюань Цзян був допитливим і дуже сумлінним спостерігачем. Недарма Северцов, відомий дослідник Середньої Азії, називає його «прозорливим китайським ученим». Спостереження Сюань Цзяна, безумовно, дуже цікаві.

Але справжнє наукове відкриття Тянь-Шаню починається з подорожі в «загадковий Небесний хребет» російського вченого Семьонова, якого пізніше почали звати Тянь-Шанським.

«Особливо вабив мене до себе, — писав Семьонов, — самий центральний з азіатських хребтів — Тянь-Шань, на який ще не ступала нога європейського мандрівника… Проникнути в глиб Азії, на снігові вершини цього недосяжного хребта… ось що здавалося найпринаднішим для мене подвигом».

У 1856 році Семьонов першим з європейців проникає до східного, а потім і до західного берега озера Іссик-Куль, а ще через рік перетинає хребет Терскей-Алатау і відкриває для науки річку Нарин — верхів'я Сир-Дар'ї, а також верхів'я Сариджасу — основної притоки великої ріки Тарім.

Книга Семьонова-Тянь-Шанського «Подорож у Тянь-Шань» вперше була видана лише в 1946 році, майже через дев'яносто років після його подорожі.

Читаючи цю книгу, я згадував знайомі місця, де побував знаменитий мандрівник, і переконувався, що географічні дані Семьонова-Тянь-Шанського не втратили свого значення і понині.

Його погляд — погляд допитливого і талановитого дослідника — нічого не випускав з поля зору. Йому справді вдалося, як образно пише він сам, «підняти непроникну до цього часу завісу, що закривала на протязі тисячоліть снігові вершини Тянь-Шаню».

У 1886 році Російське Географічне товариство з ініціативи Семьонова та Мушкетова — відомого геолога-мандрівника по Середній Азії і Тянь-Шаню — організувало експедицію до Хан-Тенгрі. Керував нею гірничий інженер Ігнатьєв. Ця експедиція вперше дійшла до верхів'я долини Інильчек.

Згодом, у 1889 році, центральний Тянь-Шань та його долини Інильчек і Каїнди відвідали угорські зоологи Георг Альмаші і Штуммер Траунфельс, а ще через рік сюди приїжджає італійський альпініст Чезаре Баргезе, доктор Брокерель та відомий альпійський провідник Цубріген. Побачивши надзвичайно красиву піраміду Хан-Тенгрі, вони хотіли спробувати зійти на її вершину, але через труднощі підступу не змогли цього зробити.