Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 156

Михайло Тимофійович Погребецький

82

Карами називаються гніздовидні або чашовидні виїмки на гірських схилах під самими гребенями, що колись були заповнені льодовиками (т. зв. «каровими льодовиками»). Стіни карів завжди стрімкі.

83

Жаканівська куля — свинцева куля для гладкоствольних рушниць, у якої головка розрізана вздовж на кілька частин і потім стиснута. При влучанні головка розвертається і робить велику рану.

84

Баримтач — той, хто займається «баримтою» — крадіжкою худоби.

85

Калмаки, або сарт-калмаки, — залишки калмицьких племен, що жили ще в XVII–XVIII віці Сіньцзчні та на південь від ріки Чу і змішались пізніше з тюрками.

86

Таким висловом починає мусульманин кожну важливу справу.

87

Темір-Су в перекладі на нашу мову — залізна вода, залізна ріка.

88

Від слів: кири — гребінь, бос — порох.

89

Муздун ункур — крижана печера.

90

Курсак — живіт.

91

Слухаю, пане.

92

Добродію, цей аксакал — староста селища Шайхли (аксакал — буквально «біла борода»; алегорично — поважна людина).

93

Ласкаво прошу, ласкаво прошу.

94

Радянсько-Сіньцзянська торговельна організація.

95

Адміністративний центр Сіньцзяну, де при гомінданівцях знаходився провінціальний уряд. Тепер Урумчі (по-китайському Дихуа) — центр Сіньцзян-Уйгурського автономного району Китайської Народної Республіки.

96

Паранджа — верхній одяг, який носили колись жінки в різних місцях Середньої Азії. Паранджа являє собою довгий халат з фальшивими (зашитими) рукавами. Одягається на голову. З-під паранджі спускається на голову чачван — густа сітка з кінського волосся, яка закриває обличчя.

97

Пагода — культові буддійські споруди, поширені в країнах Далекого Сходу. Звичайно це башнеподібні будівлі. У Китаї створені пагоди, видатні в архітектурному відношенні.

98

Табіб — знахар.

99

Домулла — учитель.

100

Козлов Петро Кузьмич (1863–1935) — видатний радянський дослідник Центральної Азії. Відкрив у центральній Монголії руїни мертвого міста Хара-Хото, звідки привіз бібліотеку з 2000 книжок, багаті археологічні колекції. Внаслідок експедиції Козлова у північну і центральну Монголію (1923–1926) зібрано великий археологічний і зоологічний матеріал, відкрито 212 древніх могильників гуннів.

101

Грум-Гржимайло Григорій Юхимович (1860–1936) — один з найвидатніших російських дослідників Середньої і Центральної Азії, географ, зоолог. У 1884–1890 роках досліджував Тянь-Шань, Памір та Західній Китай.

102

Обручев Володимир Афанасійович (1863–1956) — видатний радянський геолог і географ, академік, Герой Соціалістичної Праці. Відомий своїми дослідженнями Сибіру і Центральної Азії. Нагороджений п'ятьма орденами Леніна.