Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 14

Михайло Тимофійович Погребецький

Посол був мужньою людиною. Він не побоявся пройти страшні землі, які кишіли гуннами, але тут був схоплений ворогами. Понад десять років пробув Чжань Цян у полоні, а потім утік в глиб Тянь-Шаню до озера Іссик-Куль, де кочували ворожі гуннам племена усунів.

Від Іссик-Кулю посол імператора пройшов у Фергану. Повертаючись в Китай, Чжань Цян вдруге потрапив у полон до гуннів, але через рік утік знову і цього разу щасливо дістався на батьківщину.

Під час великої і небезпечної подорожі Чжань Цян цікавився країнами, через які йому доводилось іти, племенами, що жили в цих країнах, І всі свої спостереження записував потім у звіт імператорові.

Це були перші достовірні відомості про країни і населення Середньої Азії, про Небесні гори, про озеро Іссик-Куль і про кочовиків, які жили на берегах і в гірських долинах Тянь-Шаню.

Пізніше маршрути, пройдені Чжань Цянем, допомогли прокласти по перевалах і в долинах Тянь-Шаню караванні стежки, які згодом були названі «Великим шовковим шляхом». Цим шляхом з Китаю везли в Середню Азію, а звідти в Причорномор'я, до східних берегів Середземного моря і в Та Цин — Римську імперію — китайський шовк, папір, лак, бамбукові вироби.

У 115 році імператор У Ді знову послав Чжань Цяна на захід до кочових племен. Цього разу посол благополучно добрався до усунських кочовищ біля берегів Іссик-Кулю.

Дальші відомості про Тянь-Шань належать уже до IV століття нашої ери. В 339 році буддійський монах, китаєць Фа Сянь, ідучи на богомілля в Індію, з невідомої причини звернув із свого шляху, що лежав через пустиню Такла-Макан уздовж озера Лобнор, і рушив на північний захід, у Тянь-Шань.

Перейшовши гори, — очевидно через льодовиковий перевал Музарт, що знаходиться на схід від Меридіонального хребта, — Фа Сянь вийшов у долину ріки Ілі. Звідси він попрямував на південний захід і знову перейшов Тянь-Шанські хребти, цього разу, очевидно, через перевал Бедель.

Від південних відрогів Тянь-Шаню мандрівник перетнув пустиню Такла-Макан і помандрував в Індію, йдучи, можливо, звичайним шляхом через високі хребти Каракоруму і Гімалаїв.

Майже п'ятнадцять років тривала ця подорож. Повернувшись у Китай, Фа Сянь видав книгу про свої спостереження в країнах, де він бував. У цій книзі подано також багато географічних відомостей.

Через двісті років після подорожі Фа Сяня, у 629 році, в Центральну і Середню Азію і, головним чином, в Індію вирушив знаменитий китайський мандрівник Сюань Цзян. Він перетнув гарячі пустині, «відшукуючи, — як пишуть біографи, — шлях по купах вимерлих тварин», і, нарешті, вийшов до величезних гір, що загородили йому шлях. Це були «високі засніжені гори Тянь-Шаню.

«Від створення світу тут назбиралося снігу, який перетворився в льодові брили, що не тануть ні весною, ні влітку. Гладкі поля блискучого твердого льоду тягнуться в безмежність і зливаються з хмарами. Шлях часто пролягає між навислими з обох боків льодовими піками і через високі льодові маси. Проходять цими льодами з великими труднощами і великими небезпеками, під постійними поривами різкого вітру і снігового вихору, так що навіть у теплому взутті і хутряному одязі холод пронизує до кісток. Немає сухого місця, щоб лягти чи поїсти. І їжу варити, і спати доводиться на льоду. Ті, що йдуть цією дорогою, не повинні носити червоного одягу і голосно кричати. Той, хто забуде ці застереження, може зазнати всяких лих. Тут важко вберегтися від смерті…»