Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 13

Михайло Тимофійович Погребецький

Де ж серед гарячих пустинь і сухих степів узялося так багато снігів і льодовиків Тянь-Шаню? Як виникли тут бурхливі багатоводні ріки?

Більшість вітрів, які гуляють над рівнинами Середньої Азії, мають дуже мало вологи. Східні і південні зітри, що віють з Центральної Азії через хребти Тянь-Шаню, приносять з собою тільки спеку пустинь. Північні вітри втрачають вологу ще на далеких підступах до Середньої Азії.

Тільки з заходу надходить вологе дихання Атлантичного океану, Середземного, Чорного, Каспійського і Аральського морів. Шлях вітрів, які несуть випарування цих морів, пролягає в холодних шарах атмосфери на висоті трьох тисяч, а то й більше метрів над рівнем моря і ніде в межах Середньої Азії не знижується. Волога на такій висоті перетворюється в малесенькі кристалики. Досягнувши хребтів Тянь-Шаню і Паміру, ці кристалики лягають на гребені та схили гір снігом і памороззю. На перших, нижчих відрогах Тянь-Шаню сніговий покрив тонший. Велика частина вологи іде звідси далі на схід понад гребенями гір або витягується широкими коридорами міжгір'їв у саму глибину гірської країни, до найвищих вершин Тянь-Шаню. Там, на схилах цих вершин, відкладаються велетенські запаси снігу, з якого утворюються могутні льодовики Небесних гір.

Гори Тянь-Шаню — гігантський резервуар вологи, що дає життя безводним рівнинам і улоговинам Середньої та Центральної Азії. В горах народжується багато рік, але жодна з них не виходить із зони пустині.

Біжать струмки із снігового краю, Та в них короткий у пустині вік — Вони в пісках пекучих висихають, Не досягнувши заповітних рік.

Піски й сипучі наноси жадібно вбирають вологу, яка потім випаровується на палючій спеці. В пісках пустині Такла-Макан зникає Тарім — одна з найбільших рік Центральної Азії; майже повністю віддає свої води пустині Бет-Пак-Дала ріка Чу; пустині Муюнкум — ріка Таласе… І лише кілька річок впадають у такі великі озера, як Іссик-Куль, Балхаш і Аральське море.

ТРОХИ ІСТОРІЇ

Нас недаремно хвилювало питання — чи справимося ми з своїм завданням. Справа це була зовсім не легка. Довгий час найбільші вершини Тянь-Шаню були повиті серпанком загадковості. Мало хто з європейців бував у Небесних горах, а ті, кому доводилося бувати, дуже часто вважали, що до вершин цих гір людині не добратися.

Перші відомості про далеку країну Небесних гір дали світові китайські мандрівники.

Ще в III столітті до нашої ери на захід і північний захід від стародавнього Китаю на величезних просторах, від Маньчжурії до хребтів Тянь-Шаню і долини ріки Чу, кочували войовничі племена гуннів. Об'єднавшись у військово-племінний союз, вони не раз вторгалися в Китай, руйнуючи і спустошуючи його.

У 138 році до нашої ери китайський імператор У Ді, який чув про племена гуннів і про Небесні гори, послав у район цих гір свого посла Чжань Цяна, щоб укласти союз з вождем племені Великих юечжів, які ворогували з гуннами.