Читать «Блукаюча у часі» онлайн - страница 46

ПерсеФона

— Так, я хочу змінити церкву. Через свої почуття до вас, я не можу більше приходити сюди.

— Що ж, це правильне рішення. Я гадаю, так буде краще для обох нас. — Чи мені здалося, чи він і насправді засмутився? Тихенько і легко він пішов. Моє серце боліло, і я зробила геть безглузду річ — побігла за ним.

— Дмитро! — Він озирнувся, я поцілувала його в губи, міцно обнявши. Зовсім оторопівши, він грубо відштовхнув мене.

— Що ти робиш!

— Те, на що ти б ніколи не зважився. Ти хочеш мене так само як і я тебе.

— Твоя пристрасть задурманила твій розум. Я ніколи не буду з тобою. Моя доля вирішена. Цей вибір я зробив сам і свідомо. Я хочу служити церкві й ніколи, чуєш, ніколи не буду з таким капризним дівчисько як ти! — Зло тупнув ногою, він швидко пішов. А я так і залишилася стояти з відкритим ротом. Хвиля образи повільно, але впевнено підіймалася в грудях. «Капризне дівчисько?!».

Настала ніч з п’ятого на шосте травня. Була північ. Засліплена образою, я йшла закутавшись в хустку по дорозі до коров’ячого броду. Коли я знайшла сліди корови, то набрали з нього до рота води (з відразою, до речі). Це було принизливо і скидалося на божевілля, але я робила все, що наказала мені відьма. Покропила цією водою хреста, зняла з себе весь одяг і розіславши його на хресті, вилізла оголена на нього. Так я лежала декілька хвилин, було холодно і я відчувала себе дурепою. Далі, мені здалося, що я заснула. Очі були заплющенні. Відьма сказала, не відкривати їх доти, поки мене не покличуть. Мені стало зовсім холодно, ніг і рук я не відчувала, волосся поприлипало до тіла.

— Хто тут? — Спитав чоловічий голос.

— Це я. — Все так, як і казала відьма. До мене підійшов чоловік. Світло від місяця було достатньо, щоб я розгледіла в ньому Дмитра. Він наче спав з розплющеними очима.

— Хто тут? Відгукніться!

— Моніка.

— Моніка?! — Скоріше це було запитання ніж оклик, і до болю знайомий голос. — Що ти тут робиш так пізно?! — Собаки навкруги наче скажені лаяли. Він стояв засунувши руки в кишені ряси й дивився скляним поглядом.

Яскраве світло било в очі. Я лежала в своєму ліжку, у своїй кімнаті. Поруч нікого. Голова боліла, в скронях стукала кров. Невже все наснилося?! Я відкинула покривало.

— Дорогенька, ти вже встала? О бог мій! В тебе ці дні настали. Треба ж таке в день весілля. Ну нічого. В день мого весілля… — Мати почала в сотий раз розповідати про цей день, і завжди з новими подробицями. Для мене залишалося неясно, що ж трапилося в ночі. Я пам’ятала чітко, як ми кохалися з Дмитром. На коров’ячому броді. На розісланій моїй одежі. Посеред вулиці, на перехресті. Такі нереальні обставини й такі реальні приємні відчуття. Десь, в закуточках моєї душі, неприємно затріщала совість. Але при інтимних спогадах мені стало якось лоскотно, ноги підкосилися, ледве не впала. Щось було магічне в тому акті кохання. Брудне, але магічне. Я немов уві сні. Однак, моє простирадло було забруднено кров’ю.

Мене вдягали та чепурили служниці, вся метушня в будинку нагадувала якийсь балаган. Я відчувала себе погано, головний біль був нестерпним. У вухах гуділо. В горлі постійно пересихало, руки та ноги тремтіли.