Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 190

Паулу Коелю

Една рецепционистка започва да кани гостите да се отправят към салона на горния етаж. Хамид Хюсеин е готов да приеме съдбата си, без да се оплаква — снимките ще останат за утре, ще изкачи стъпалата с нея. В този момент се появява един от неговите асистенти.

— Жасмин Тайгър не е на партито. Навярно си е тръгнала.

— Няма значение. Може би са забравили да я предупредят, че ще се срещнем тук.

Изглежда спокоен като човек, който е свикнал да се преборва с подобни ситуации. Но кръвта му кипи — тръгнала си е от партито, така ли? За коя се мисли?

Толкова е лесно да се умре. Въпреки че човешкият организъм е един от най-съвършено сътворените механизми в природата, достатъчно е един мъничък оловен куршум да проникне с определена скорост в тялото, на точното място, и готово.

Смъртта. Според речника това е прекратяването на живота (въпреки че думата „живот“ също се нуждае от по-добро обяснение). Окончателното спиране на всички жизнени функции на тялото — мозък, дишане, кръвообращение, сърдечна дейност. Две неща устояват на този процес за още няколко дни или седмици — косата и ноктите продължават да растат.

Когато се касае за религии, дефиницията се променя. Според някои вярвания става дума за преминаване в по-висше измерение, докато според други това е временно състояние и душата, която преди е обитавала едно тяло, след време отново ще се върне, за да плати за греховете си или за да се наслади при следващото си прераждане на благословията, отказана й преди.

Момичето до него е спокойно. Или ефектът от шампанското е достигнал своята кулминация, или вече е отшумял и сега тя си дава сметка, че не познава никого, че това може да се окаже нейната първа и последна покана, че понякога мечтите и сънищата се превръщат в кошмари. Когато той се отдалечи с тъжното момиче, при нея дойдоха други мъже, но очевидно с никого не успя да се почувства добре. Щом го видя отново, помоли да остане с него през остатъка от вечерта. Попита дали разполага с транспорт, тъй като е без пари, а нейният придружител очевидно повече няма да се появи.

— Да, мога да ви откарам. С удоволствие.

Не влиза в плановете му, но откакто е забелязал наблюдаващия тълпата полицай, знае, че трябва да е с компания — той е просто един от многото важни и непознати присъстващи, доволен, че до себе си има доста по-млада хубава жена, което перфектно се вписва в обстановката.

— Не смятате ли, че вече трябва да влизаме?

— Да. Но аз познавам този тип мероприятия и ще е по-разумно да почакаме хората да седнат. Поне три-четири маси са запазени и не бива да рискуваме да изпаднем в неловка ситуация.

Забелязва, че момичето е разочаровано от факта, че той няма запазено място, но се примирява.

Сервитьорите събират празните чаши, които са из цялата градина. Манекенките вече са слезли от смешните подиуми, където танцуваха, за да покажат на мъжете, че на земята все още има интересни неща, както и за да напомнят на жените, че спешно трябва да си направят липосукция, да си сложат ботокс или силикон, да прибегнат до пластична хирургия.