Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 170

Паулу Коелю

Да, тя е единствената й приятелка, но е прекалено млада и това я кара да се чувства така, сякаш вече е минала възрастта, когато може да се почне нещо ново. Знаменитостта се показа като съвсем повърхностен човек, докато вървяха към червения килим. Очарованието се беше изпарило. Сега тя трябваше да е с някой мъж, да си намери компания за вечерта, колкото и симпатично и приятно да беше момичето до нея. Забелязва, че мъжът от бара също е при парапета на голямата градина, съзерцава океана с гръб към партито и е съвсем чужд за всичко ставащо на галавечерята. Той е харизматичен, хубав, елегантен, загадъчен. Когато дойде подходящият момент, ще каже на новата си приятелка да отидат при него и да го заговорят.

В края на краищата, независимо от всичко това е нейният щастлив ден и той включва възможността да срещне нова любов.

20:21 ч.

Съдебният лекар, комисарят, детектив Савой и още един човек — който не се представи, но бе доведен от комисаря — седят на една маса.

Задачата им не е да обсъждат последното престъпление, а да подготвят изявление за пред журналистите, които се тълпят пред болницата. Този път току-що е починала една световна Знаменитост, известен режисьор е в интензивното отделение, а новинарските агенции по цялата планета навярно са дали ултиматуми на своите пратеници — или да се доберат до нещо конкретно, или ще ги уволнят незабавно.

— Съдебната медицина е една от най-древните науки на планетата. Благодарение на нея хората са могли да разпознават много от характеристиките на отровите и да създават съответните противоотрови. Въпреки това кралете и благородниците са предпочитали винаги да имат някой, който „официално опитва храната им“, та да избегнат непредвидените от лекарите изненади.

Савой вече се е срещал с „умника“. Този път оставя комисарят да поеме инициативата и да прекъсне демонстрацията на ерудираност.

— Престанете да изтъквате знанията си, докторе. В града има престъпник, който е на свобода.

Лекарят не се впечатлява.

— Като съдебен лекар нямам право да казвам как се е случило едно убийство. Нямам право да изказвам мнения. Аз трябва да определя причината за смъртта, използваното оръжие, идентичността на жертвата, приблизителния час, когато е било извършено престъплението.

— Виждате ли някаква връзка между двете убийства? Има ли нещо, което може да свърже убийството на продуцента с това на актьора?

— Да. И двамата са работили в киното!

Смее се. По лицата на останалите трима не трепва и един мускул, хората в тази стая нямат никакво чувство за хумор.

— Единствената връзка е, че и в двата случая са били използвани силно токсични вещества, които поразяват организма с впечатляваща скорост. Същевременно голямата изненада при второто убийство е начинът, по който е бил опакован цианид. Пликът е бил с вакуумиращо фолио отвътре, разкъсващо се лесно при отварянето му.

— Може ли да е бил подготвен тук? — пита четвъртият мъж. Говори френски с чуждестранен акцент.

— Може. Но би било доста трудно, тъй като става дума за сложна манипулация и който я е извършил, е знаел, че е с цел убийство.