Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 168

Паулу Коелю

Тя я целуна.

— Не мога да приема. Когато те срещнах, бях просто едно уплашено момиче, една страхливка, която беше дала фалшиви показания, нещастна, че оставих престъпника на свобода, дори мислех за самоубийство. На теб дължа всичко, което стана в моя живот.

Приятелката й я помоли да седне пред огледалото. Преди да започне да й прави прическата, я погали по косата.

— Когато те срещнах, аз също бях изгубила желанието си за живот. Бях зарязана от мъжа си, който срещна по-млада жена — по-красива от мен и по-богата. Бях принудена да се занимавам с фотография, за да оцелявам, прекарвах съботите и неделите вкъщи, четейки, ровейки из интернет или гледайки стари филми по телевизията. Голямата ми мечта да стана дизайнер изглеждаше все по-непостижима, защото не можех да намеря необходимите пари, а вече не издържах да тропам по врати, които не се отварят за мен. Нито можех повече да говоря с хора, които не ме слушат.

Точно тогава се появи ти. През онези дни в края на седмицата, трябва да си призная, аз мислех само за себе си. В ръцете си имах рядко срещана скъпоценност, можех да направя състояние, ако подпишехме договор за изключителни права. Предложих ти да стана твоя агентка, помниш ли? Но това не идваше от необходимостта да те пазя от света, намеренията ми бяха толкова егоистични, колкото са и тези на XX в момента. Щях да се възползвам от съкровището си. Щях да забогатея от снимките.

Довърши прическата и почисти остатъка от фон дьо тен в левия край на челото й.

— А ти, въпреки че беше едва шестнайсетгодишна, ми даде да разбера, че любовта може да преобрази някого. Благодарение на теб открих коя съм. За да покажа пред света какъв талант имаш, започнах да рисувам дрехите ти. Те винаги са били в главата ми в очакване на възможността да се превърнат в тъкани, бродерии и аксесоари. Напредвахме заедно, губехме заедно, въпреки че аз бях два пъти по-възрастна от теб. Благодарение на всичко това хората започнаха да обръщат внимание на нещата, които правя, решиха да инвестират и аз за пръв път имах възможност да осъществя желанието си. Заедно дойдохме в Кан — един договор не може да ни раздели — приятелката й стана по-делова. Отиде до банята и донесе несесера с гримове. Започна да работи.

— Трябва да си ослепителна тази вечер. Досега нито един модел не е заменил абсолютната си неизвестност с внезапна слава, така че пресата ще е безкрайно заинтригувана от случилото се. Кажи, че не си наясно с подробностите — това е достатъчно. Те ще настояват. По-лошо дори, ще ти вменяват разни отговори от рода на „Винаги съм мечтала да работя за него“ или „Това е важна крачка в кариерата ми на модел“.

Изпрати я до долу. Шофьорът отвори вратата на колата.