Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 128

Паулу Коелю

Старите модели, които влизат, са наясно с това („стари модели“ означава навършили двайсет и пет) и ако искат да са тук, то не е, защото мечтаят да се върнат на подиума. Те мислят да си осигурят роля в някой филм или да участват като водещи на предаване в някоя кабелна телевизия.

Кой ли още ще дефилира на ревюто този ден, освен Жасмин — единствената причина той да е тук?

Със сигурност никоя от четирите или петте топ манекенки, защото те правят само каквото си пожелаят, искат безбожни хонорари и нямат никакъв интерес да се появяват в Кан, за да правят престижни чуждите мероприятия. Хамид смята, че ще види две-три от клас А, каквато е Жасмин. Те печелят около хиляда и петстотин евро за работата си този следобед. Затова е необходимо да бъдат харизматични и най-вече да имат бъдеще в индустрията. Още два-три модела от клас Б — професионалистки, които дефилират съвършено, показват подходящ силует, но не са имали късмета да участват в паралелни мероприятия като специални гости на конгломератите на лукса. Ще струват между шестстотин и осемстотин евро. Останалата част от групата ще е съставена от модели клас В. Това са момичета, които току-що са се качили на бясната въртележка на ревютата. Печелят между двеста и триста евро, за да „добият достатъчно опит“.

Хамид знае какво минава през главите на някои момичета от третата група: ще успея. Ще покажа на всички какво мога. Аз ще стана един от най-важните модели на планетата, дори да се наложи да свалям по-стари мъже.

Ала по-старите мъже не са толкова глупави, колкото те си ги представят. Повечето от момичетата са непълнолетни и могат да вкарат мъжете в затвора в повечето страни. Митът е съвсем различен от реалността — никой не е успял да стигне до върха благодарение на своята сексуална щедрост, трябва много повече от това.

Харизма. Късмет. Точният агент. Подходящият момент. А подходящият момент според фирмите, проучващи тенденциите, не е онзи, който току-що влезлите в света на модата момичета си представят. Прочел е последните проучвания и всичко сочи, че на публиката й е омръзнало да гледа разни анорексички с предизвикателни погледи и неопределена възраст. Агенциите, които правят кастинги, търсят нещо, което се намира крайно трудно — момичето от съседния апартамент. Тоест някоя съвсем нормална жена, която да внушава на всички, видели плакатите и списанията, усещането, че „тя е като тях“.