Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 124

Паулу Коелю

Годините минавали, случили се неизбежните провали, последвали безсънни нощи. Докато нещата не потръгнали и от този момент нататък грозното пате започнало да се развива както в приказката — превърнало се в красив лебед, на когото всички завиждали.

Ева се оплакала от живота си на домакиня. Вместо да реагира като мъжете на нейните приятелки, за които работата била синоним на липсваща женственост, съпругът й купил магазин на едно от най-желаните места в Москва. Започнала да продава дрехите на прочутите световни дизайнери. Така и не посмяла да поеме риска да продава собствените си модели. Ала работата й имала други предимства — посещавала големите модни къщи, срещала се с интересни хора и така се запознала с Хамид. И до днес не знаела дали го обича — вероятно отговорът бил „не“. Но се чувствала добре с него. Когато той й признал, че не е срещал никоя като нея и й предложил да заживеят заедно, тя си дала сметка, че няма какво да губи. Нямала деца. Мъжът й бил женен за работата си и може би дори нямало да забележи нейното отсъствие.

„Сложих кръст на миналото си — казва Ева на един от записите. — И не съжалявам за решението си. Щях да постъпя по същия начин дори ако Хамид против волята ми не беше купил на мое име красивото имение в Испания. Дори ако Игор, моят бивш съпруг, ми беше предложил половината си състояние. Щях да взема същото решение, защото зная, че повече не бива да се страхувам. Щом един от най-желаните мъже в света иска да е с мен, значи струвам повече, отколкото си мисля.“

На друг запис той забелязва, че неговата любима навярно има доста сериозни психични проблеми.

„Мъжът ми изгуби разсъдъка си. Не зная дали заради войната или заради напрежението от многото работа, но той смята, че може да разчита Божия замисъл. Преди да реша да го напусна, потърсих един психиатър, за да ми помогне да го разбера по-добре, да видя дали мога да спася връзката ни. Не съм влизала в подробности, за да не го изложа, както няма да влизам в подробности и сега. Но смятам, че той е способен да извърши ужасяващи неща, ако реши, че прави добро.

Психиатърът ми обясни, че много щедри и състрадателни хора внезапно могат напълно да променят поведението си. Правени са проучвания и тази промяна е наречена «Ефектът на Луцифер», любимият ангел на Господ, пожелал да има същата власт като Него.“

„А защо се случва това?“ — пита приятелката.

Но тук записът прекъсва, защото лентата явно е свършила.

Той много би желал да чуе отговора. Понеже знае, че не се чувства равен на Господ. Убеден е, че неговата любима си измисля всичко от страх да не би ако се върне, да бъде отхвърлена. Разбира се, че му се е налагало да убива, но какво общо има то с брака? Убивал е по време на войната с официалното позволение, което имат войниците. Убил е още двама-трима човека, но за тяхно добро, защото не са имали условия за достоен живот. В Кан просто изпълняваше своята мисия.

И би убил някого, когото обича, само ако разбере, че е полудял. Само ако разбере, че любимата му е изгубила своя път и е започнала да руши собствения си живот. Никога не би допуснал умственото разстройство да съсипе едно бляскаво и изпълнено с щедрост минало.